KRVAVI USKRS

Milanović mimo protokola stigao na Plitvice, Rojs i dvojica generala uz njega: ‘Zašto niste pozvali ove ljude!?‘

‘Zašto nije pozvan nedavno izabrani načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske? Dakle, načelnik Glavnog stožera nije pozvan!?‘
 Robert Fajt/Cropix

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću ispred Spomen obilježja Josipu Joviću na Plitvicama, povodom 33. godišnjice akcije "Plitvice" i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića.

Nakon tog svečanog čina, predsjednik je dao izjavu za medije. Ustvrdio je kako nije pozvan na Plitvicama, ‘ali, ajde, izborna je kampanja, mogu to još nekako i shvatiti‘, ali onda se obrušio na organizatore obilježavanja obljetnice: ‘Zašto nije pozvan nedavno izabrani načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske? Dakle, načelnik Glavnog stožera nije pozvan!? Nije pozvan niti umirovljeni general Butorac, jedan od glavnih ljudi u akciji Plitvice. Nije pozvan niti umirovljeni general Marko Lukić, tada pomoćnik ministra unutarnjih poslova. A nije pozvan niti general Ljubo Ćesić Rojs, koji je vozio autobus u koji je doletio trombon, a s kojim su hrvatski redarstvenici stigli na Plitvice. Eto, to će vam sve reći o Hrvatskoj AD 2024...‘

I Rojs i Butorac i Lukić stajali su uz Milanovića dok je davao izjavu za medije.

Na samom početku komentirao je upozorenje Ustavnog suda da ne smije sudjelovati u izbornom procesu, javlja N1.

“To je patvorina političkih olupina. Pridavat ću joj jednaku pozornost kao što je AP pridavao činjenicama koje je dobio od SOA-e o druženju Turudić - Mamić. Premijer je to dobio od mene, a činjenice je potpuno zanemario. Ovo je jedna protuustavna patvorina. Imamo premijera koji, kad dobije nalaz službe u kojoj rade hrvatski patrioti o liku i djelu gospodina Turudića, to Plenkoviću ne znači apsolutno ništa. Turudić je motren u teškom prijestupu”, izjavio je predsjednik.

“To tzv. upozorenje Ustavnog suda u mom emotivnom i političkom svijetu ima karakter ove bukve. Ako se usude poništiti izbore, to je državni udar. Državni udar!”, izjavio je Milanović, pa pozvao premijera Andreja Plenkovića da bar jednom dođe na Plitvice obilježiti ovako važnu obljetnicu.

Ponovio je kako se upozorenje Ustavnog suda ne odnosi na njega jer nije riječ o odluci.

“Ustavni sud može unijeti veliki nered u hrvatski prostor i može napraviti ono što Plenković već godinama radi, a to je sluđivanje. To je utaban put u mentalnu propast hrvatskog društva. Ali, to ćemo promijeniti jer rijeke pravde dolaze. Vidite kako biram riječi. Više ne govorim gangsteri, nego političke olupine”, pohvalio se Milanović.

Pohvalio se i da je on autor predizbornog programa te da u potpunosti stoji iza njega. Potom je najavio veće plaće i mirovine, pa još jednom žestoko prozvao aktualnu vlast da obmanjuje javnost i ništa ne radi.

image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix

Božinović odgovorio Milanoviću: ‘Nitko iz politike nije pozvan. Svi koji su htjeli, mogu doći‘

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sudjelovao je na Plitvicama na 33. godišnjici akcije "Plitvice" i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića.

- Akcijom Hrvatske policije na Uskrs prije 33 godine osujećene su namjere neprijatelja da upravo ovdje presiječe Hrvatsku na dva dijela kako bi je kasnije lakše uništio. Sve što je uslijedilo bila je hrabrost hrvatskih ljudi, branitelja, koja je dovela do stvaranja slobodne i neovisne hrvatske države, rekao je Božinović.

- Prenosimo istinu o slavnim danima nastanka naše države najmlađima jer mora se znati istina. Istina koja se ne izgovara, brzo umire. Zato smo odlučni da nastavimo tim putem, dodao je.

Odgovorio je na pitanje je li predsjednik države Zoran Milanović bio pozvan na Plitvice kao šef Oružanih snaga. Podsjetimo, Milanović je u svojoj današnjoj izjavi rekao da nije bio pozvan te da je ovo ‘privatizirana proslava‘ od strane HDZ-a.

- Danas stvarno ne bih gubio vrijeme i komentirao njegove ispade. Mi smo organizirali ovu obljetnicu ove godine po protokolu kako se odvija sve ove godine, pogotovo u našem mandatu. Što se tiče dolaska, svi koji su htjeli doći, mogu doći. Mi nismo ove godine pozivali nikoga iz politike upravo zato da bismo izbjegli ispade, da bismo izbjegli da netko na današnji dan to pretvori u politički show, kaže Božinović i dodaje:

- Nitko iz politike nije pozvan. Došli su oni koji dolaze sve ove godine i to je s obzirom na atmosferu koja se stvorila, na činjenicu da je i kampanja, ovo nije dan ni događaj koji treba na bilo koji način politizirati.

Upitan je i o preporuci Ustavnog suda vezano uz parlamentarne izbore, no rekao je da ‘ne želi više na tu temu ništa govoriti‘ i zaželio svima sretan Uskrs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 20:36