NI MARAS NI VRDOLJAK NE ODUSTAJU

MILANOVIĆ 'Ministri se moraju dogovoriti. Ne želim dva zakona o HGK'

Oba ministarstva pišu svoje prijedloge zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori, a najsporniji dio je pitanje članarine
 Davor Pongračić/CROPIX

- Maras i Vrdoljak moraju se dogovoriti o Zakonu jer ne dolazi u obzir da u Vladu dođu dva prijedloga. Ja se neću miješati u to, ali mislim da s reformom HGK treba krenuti što prije - ovako je preko jednog svog suradnika premijer Zoran Milanović rekao što misli o sukobu dvojice svojih ministara zbog Zakona o HGK.

Milanović očekuje od Marasa i Vrdoljaka da se sami dogovore, i to što prije, barem do 15. siječnja kada Sabor ponovno zasjeda, ali istodobno se izjavom da u reformu treba krenuti što prije na neki način sugerira da mu je prijedlog SDP-ova ministra poduzetništva i obrta ipak malo draži.

Popuštanje HNS-u

Iako su obje verzije zakona vrlo slične, podsjetimo, glavne točke prijepora su plaćanje članarine i brzina kojom će se reformirati HGK.

Maras, naime, predlaže dobrovoljno članstvo za sve male poduzetnike, a Vrdoljakov prijedlog ide za tim da članarinu ne plaćaju tvrtke čiji je godišnji prihod manji od milijun kuna, te start-up tvrtke do treće godine poslovanja.

Ostale točke oko kojih se razilaze, tvrdi jedan izvor blizak Marasu, nisu im toliko bitne i pristali bi na sve što Ministarstvo gospodarstva predlaže, ali da to ne ispadne kao pristajanje na ultimatum HNS-a, već dogovor koalicijskih partnera.

- U Nadzornom odboru HGK mogu sjediti predstavnici Ministarstva gospodarstva i Ministarstva vanjskih poslova kao što traže u HNS-u. Nama to ne smeta, kao ni ostali Vrdoljakovi prijedlozi, i pristat ćemo na to. Ali od dobrovoljnog članstva i brzog restrukturiranja ne odustajemo - kaže jedan suradnik ministra Marasa.

Tko će popustiti

S druge strane, izvor blizak ministru Ivanu Vrdoljaku kaže da on sigurno neće ginuti za taj zakon, ali da se kompromis mora postići.

- To je koalicijski način funkcioniranja Vlade. Vrdoljak smatra da je najbitnije da HGK postoji i da se krene u restrukturiranje. Treba raspravljati otvoreno u široj društvenoj komunikaciji i uz kompromis doći do rješenja. Najbolji sadržaj na kraju će biti usvojen - kaže izvor blizak Vrdoljaku, koji vjeruje da će se na kraju dvojica ministara uspjeti dogovoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:45