SJEDNICA VLADE

MILANOVIĆ MINISTRIMA O MOL-u 'Ovo nije ratno stanje. Suzdržite se od komentara'

Potpredsjednik Vlade Grčić i ministar financija Linić nisu htjeli komentirati poteze mađarske vlade
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Vlada nema ništa s najnovijim razvojem događaja u slučaju MOL - Ina i neće to komentirati, poručio je na početku današnje sjednice Vlade premijer Zoran Milanović.

"Ne znam dovoljno. Hrvatska Vlada s ovim nema ništa, a kako ćemo nastaviti pregovore, vidjet ćemo", kazao je Milanović, pozvavši i ostale ministre da se suzdrže od komentara. "Sve što se događa u odnosima s MOL-om ne shvaćam kao ratno stanje", dodao je.

Mađarska je Vlada, podsjetimo, preporučila MOL-u da proda svoje dionice u Ini. Na tu se preporuku Budimpešta odlučila nakon što je Hrvatska Interpolu izdala tjeralicu za čelnim čovjekom MOL-a Zsoltom Hernadijem, kojeg hrvatsko pravosuđe sumnjiči za davanje mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu, nakon čega je MOL, iako ima manje od 50 posto dionica u Ini, praktički preuzeo nadzor nad kompanijom.

Ivan Vrdoljak iznenađen preporukom mađarske vlade MOL-u da proda svoje dionice u Ini

Milanović je danas istakao da se radi o nečemu što se dogodilo prije nego što je njegova Vlada preuzela kormilo države. Poručio je i da se radi o pravosudnom pitanju, te je istakao da se Vlada u rad pravosuđa ne može miješati. Službenoj Budimpešti poslao je, pak, pomirljivu poruku.

"Ako je netko bio istaknuti prijatelj Hrvatske, onda je to bila Mađarska, neovisno o tome tko je bio na vlasti. Želim vjerovati da se to neće mijenjati. Žao mi je zbog ovoga, ali Vlada tu ne može ništa", zaključio je Milanović.

SLUČAJ HERNADI Vlada nema novca za otkup Ine, Rusi čekaju

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar financija Slavko Linić nisu danas htjeli komentirati poteze mađarske vlade koja je od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica te hrvatskog ministra financija prozvala za javne prijetnje MOL-u.

"To će komentirati ured Vlade, prema tome ne bih dao komentar", izjavio je ministar financija Slavko Linić kojega su novinari pred današnju sjednicu Vlade zamolili da komentira jučerašnje priopćenje mađarske vlade u kojem ga se proziva za javne prijetnje MOL-u.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić novinarima je kazao kako ne može komentirati traženje mađarske vlade da MOL revidira portfelj kompanije te, ako je potrebno, pripremi nužne korake za prodaju Ininih dionica.

"Ne mogu to komentirati. Ovih dana ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati i onda ćemo o tome razgovarati", rekao je Grčić.

Predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Tamas Hernadi od jučer poslijepodne je na crvenoj Interpolovoj tjeralici, a Hrvatska ga sumnjiči da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Mađarska vlada jučer je objavila da planira pravni odgovor na slučaj MOL-Ina te najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, a otkazala je i sudjelovanje ministra vanjskih poslova Janosa Martonyia na Croatia Forumu o energetskoj sigurnosti koji danas počinje u Dubrovniku.

"Stalna politička kampanja protiv MOL-a u Hrvatskoj, javne prijetnje hrvatskoga ministra financija (Slavka Linića) protiv najvećega ulagača u toj zemlji, te postupci hrvatskih pravosudnih tijela protiv nekih direktora MOL-a upućuju na to da se služe sredstvima izvan ekonomske sfere za vršenje pritiska", naveo je u priopćenju ured za odnose s javnošću mađarske vlade.

Mađarski MOL jučer je priopćio da raspisivanjem Interpolove tjeralice i Europskog uhidbenog naloga (EUN) za predsjednikom uprave MOL-a hrvatske vlasti krše zakon Europske unije, te je najavila da će se protiv tih zahtjeva boriti svim zakonitim sredstvima.

MOL ima 49,1 posto udjela INA-e, a hrvatska vlada 44,84 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:44