SKUP O MIKI TRIPALU

Milanović: ‘Moj otac je radio za njega, pa slučajno upoznao moju majku, ispričat ću vam...‘

Među uzvanicima su bili i bivši predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić s kojim se Milanović na početku skupa dobro našalio
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je znanstvenom skupu 'Kakva Hrvatska? Miko Tripalo 1926.-1995.' u Novinarskom domu te se tom prilikom obratio uzvanicima.

Skup je organizirao Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo, pod pokroviteljstvom predsjednika Milanovića koji se u govoru prisjetio povezanosti svoje obitelji s Tripalom i riječi koje je slušao o njemu.

- Moj otac je radio za njega jedno vrijeme u Komitetu u Mesničkoj - kazao je na početku govora Milanović pa pojasnio kako je došlo do toga.

- Moj stari je trebao ići u Beograd 65. godine u vanjsku službu, imao je 27 godina. Sasvim slučajno u Savskoj je susreće Novaka Pribičevića, kasnije jugoslavenskog ambasadora, koji mu kaže, gle to su jako male plaće, tamo ćeš biti s nekim zajedno u stanu koji je biti natrpan stvarima diplomata koji su negdje na službi... Nego daj se ti javi Miki, Miko je došao u Gradski komitet i već neko vrijeme traži suradnike. I tako moj otac ode do njega, ostane u Zagrebu i ono što je za mene još važnije, u sljedećih pola godine upozna moju majku i tako se rodim ja. Da nije bilo tog slučajnog susreta, drugog slučajnog susreta, moj život bi izgledao drugačije, ne bi ga bilo- kazao je Milanović pa izmamio pljesak.

- Kasnije sam o Tripalu slušao isključivo pozitivne stvari, stvari koje ima možda jedini čovjek u politici takvog kalibra, takvog dometa. Miko Tripalo je uživao poštovanje, ono o čemu svi žudimo i čeznemo kao ljudska bića. Ne znam nikog tko je uživao toliko poštovanje - zaključio je Milanović.

Govoreći o životu u prošlom stoljeću u okolici Sinja i Dalmatinskoj zagori, u kojoj je odrastao Tripalo, Milanović je kazao kako volimo idealizirati i gledati kroz neku posebnu optiku svoju prošlost, ali da je naša prošlost, prošlost naših pokrajina, već tada bila zadana.

- Odrastati i formirati se kroz nekoliko koljena u ambijentu kao što je sinjski, u obitelji kao što je Tripalo, živite tu politiku, prolazite kroz razvojne faze, prvo narodnjaka, onda u stvari demokrata. Tu niče jedan Miko Tripalo, kao mladi ljevičar, skojevac, partizan i kasnije jedan od onih aristokrata duha hrvatskog naroda, aristokracije koja nema veze s novcem i porijeklom - istaknuo je.

Naglasio je da je Hrvatska sretna što je u svom vodstvu, u prošlom stoljeću, imala ljude kakav je bio Miko Tripalo, 'jedan od velikana hrvatskog duha i srca, aristokrat misli, čovjek prilično imun na materijalno koji je uvijek radio na sebi'.

Znanstveni skup zamišljen je da se detaljnije bavi prilikama u Dalmaciji i Sinju prije Drugog svjetskog rata, u doba Tripalovog djetinjstva, njegovo sudjelovanje u NOB-u, vrijeme kada je predsjednik Narodne omladine Jugoslavije, potom politički zenit karijere u Zagrebu šezdesetih i Hrvatsko proljeće, kažu u Uredu predsjednika.

Posebno izlaganje odnosilo se na disidentstvo i raspad Jugoslavije te prve godine višestranačja, kada je Miko Tripalo zastupnik u Saboru i važna figura u političkom životu.

Među uzvanicima su bili i bivši predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić s kojim se Milanović na početku skupa dobro našalio, a njihove osmijehe zabilježili su fotoreporteri Jutarnjeg:

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2023 15:39