STJEPAN MESIĆ

‘Milanović mora doći u Sarajevo. Miroslav Tuđman? Razumije se u puno stvari, osim u politiku‘

‘Hrvate zastupaju oni koji su izabrani u institucije BiH. A Predsjedništvo BiH ne zastupa Hrvate već Bosnu i Hercegovinu‘, kaže Mesić
Stjepan Mesić na kavi s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem
 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je tijekom kratkog posjeta Zagrebu, osim s premijerom Plenkovićem, razgovarao i s bivšim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Tim povodom kontaktirali su ga novinari Radija Sarajevo, a u razgovoru je Mesić komentirao susret koji je Izetbegović održao u ponedjeljak, nešto ranije, s hrvatskim premijerom i liderom HDZ-a.

- Ovdje razgovaraju predsjednici stranaka. U tim dimenzijama to je, za mene, u redu. Što se tiče predstavljanja BiH u Hrvatskoj i Srbiji, to nikako ne mogu razumjeti. Ustav je tamo jasan. Postoji izborni zakon po kojem se biraju organi vlasti, ali Ustav određuje kako se bira Predsjedništvo BiH. Tu je sasvim jasno, tu je prepisan duh Daytonskog sporazuma. Ne bi trebalo biti nikakvog nerazumijevanja. O čemu se radi? Iz hrvatskog korpusa bira se jedan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a glasuju svi iz Federacije BiH, i Srbi i Hrvati i Bošnjaci i nacionalne manjine, svi. Iz bošnjačkog korpusa, također, bira se jedan u Federaciji BiH i, opet, glasuju svi. Treći član bira se u RS iz srpskog korpusa. Za njega glasuju Srbi i svi koji su ostali, a malo je ostalo jer je tamo bilo etničko čišćenje, pojašnjava Mesić.

Ne glasuju, podvukao je, Hrvati za Hrvate, Bošnjaci za Bošnjaka, a Srbi za Srbina.

- Glasuje se za člana Predsjedništva BiH. Dakle, oni funkcioniraju samo kao trio i oni predstavljaju Bosnu i Hercegovinu. Oni ne predstavljaju Hrvate, Bošnjake i Srbe, već Bosnu i Hercegovinu. Mogu se dogovoriti da ponegdje jedan predstavlja državu, da ne moraju trojica ići. Ali da netko kao Dodik predstavlja Srbe u Zagrebu..., tko je njega izabrao da predstavlja Srbe?! To nema nikakve veze. On predstavlja jednu trećinu BiH. I to je sve. U Hrvatskoj to mnogi ne razumiju, a izgleda ni u Bosni, kaže Mesić.

Na pitanje kako da, napokon, predstavnici dvije zemlje počnu na ozbiljan i odgovoran način razgovarati o budućim odnosima, Mesić poručuje da se to pitanje mora riješiti tako "da se nađu tri člana Predsjedništva BiH s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem".

- I da razgovaraju o odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ne može se zaobilaziti Predsjedništvo BiH. Ne može nitko drugi predstavljati BiH, osim njih trojice. Ali kao trio. Ali to se mora iskristalizirati..., istaknuo je.

Upitan dodatno kako da se to dogodi kada predsjednik Hrvatske naziva Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, "parazitom", Mesić, također, upućuje pitanja hrvatskom državnom vrhu:

- Po istom tom Zakonu, po istoj regulativi (kao i Komšić) je izabran Dragan Čović i onda je bilo sve u redu. Kada Čović nije izabran, sad ovaj parazitira?! Sad vi meni recite u čemu je problem.

Nadalje, on ozbiljan problem u međuregionalnim odnosima vidi i u pogledu pozicije Srbije prema Bosni i Hercegovini.

- Što službena Srbija kaže? Mi podržavamo Bosnu i Hercegovinu u svemu, priznajemo njezin integritet, ali u svemu podržavamo Dodika koji kaže da ne priznaje Bosnu i Hercegovinu! Ovdje u Zagrebu mnogi kažu da priznaju Bosnu i Hercegovinu, sve njezine institucije, a proglašavaju počasnim doktorom razbijača Bosne i Hercegovine, Dragana Čovića, koji zajedno sa Dodikom razbija Bosnu i Hercegovinu. Ide na proslavu "dana RS", koji nema veze sa RS-om. RS je nastala voljom Daytona, a dan koji slave je dan razbijanja Bosne, kad je Radovan Karadžić povukao srpske zastupnike iz Skupštine Bosne i Hercegovine. Slavi se dan razbijana Bosne i Hercegovine, kritičan je Mesić.

Na pitanje, ako je sve to tako, je li službena politika Zagreba vraćena u devedesete, kada se o sudbini Bosne i Hercegovine razgovaralo sa Beogradom, o čemu je osobno svjedočio i u Haagu, Mesić odgovara:

- Ja ne znam, ja ne vidim nekakvu strategiju. Više u tome vidim jedno pomodarstvo. Počelo se pričati kao Hrvate nema tko zastupati. Pa Hrvate zastupaju oni koji su izabrani u institucije Bosne i Hercegovine. A Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ne zastupa Hrvate, već Bosnu i Hercegovinu. To je Predstavništvo. Ove sve priče, to je samo gubitak vremena.

Bivši predsjednik je komentirao i izjavu Miroslava Tuđmana koji je izjavio kako Bakir Izetbegović "brani poziciju koja je izravno na štetu Hrvata, a posljedično će biti na štetu Bošnjaka".

- Miroslav Tuđman se razumije u puno stvari, osim u politiku. Tu je malo deficitaran. Naime, Miroslav Tuđman uopće nije bio s nama kad se stvarala Hrvatska demokratska zajednica, on je bio protiv Tuđmana tada. On je s Vujićem (Antun) bio formirao Socijaldemokrate Hrvatske (SDH). Ali kad mu je Tuđman ponudio dobro mjesto, da bude šef obavještajne službe, ostavio je socijaldemokraciju. Najednom on dolazi na dan formiranja HDZ-a. On nema apsolutno nikakve veze, veli Mesić.

Na koncu, govoreći o tome kako izaći iz začaranog kruga loših odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te ih poboljšati, na čemu je on radio tijekom svoja dva mandata, Mesić konstatira da je to moguće "jedino tako da Predsjedništvo BiH pozove hrvatskog predsjednika" u Sarajevo.

- Najprije bez puno medija, novinara, da se iskristalizira ova činjenica koja je zadana Daytonom i da prestane to prepucavanje. Pa ne može se pet godina prepucavati, a Ustav je jasan i Dayton je jasan, zaključio je Mesić u razgovoru za Radio Sarajevo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 00:56