U VRBNIKU

Milanović na Krku prisustvovao uručenju nagrade za Europsku veliku obitelj godine

Kazao je kako na obitelji s više djece ne gleda kao na nešto vezano uz neku religiju nego kao posvećenost žena i muškaraca odgoju djece
 Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić

Predsjednik Republike Zoran Milanović prisustvovao je u srijedu u Vrbniku, tijekom svog boravka na otoku Krku, uručenju nagrade za Europsku veliku obitelj godine obitelji Toljanić te razgovarao s vinarima otoka Krka u Poljoprivrednoj zadruzi "Vrbnik".

Vrbničkoj obitelji Toljanić nagradu za Europsku veliku obitelj za 2020. dodijelila je Europska konfederacija velikih obitelji (ELFAC), a Predsjednik je čestitajući gospođi Toljanić rekao je kako na obitelji s više djece ne gleda kao na nešto vezano uz neku religiju nego prvenstveno kao posvećenost žena i muškaraca odgoju djece, priopćio je Ured predsjednika.

image
Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić

"To je nevjerojatno teško. Nekada je to bilo potpuno normalno, a sada imati više od troje djece, a kamoli dvanaestoro djece, zahtijeva od roditelja u svijetu očekivanja koja postoje od te djece, nevjerojatnu, ne žrtvu, nego angažman i predanost“, rekao je predsjednik Milanović.

Dodao je da ne osuđuje ljude koji se odlučuju za komforniji put ili za karijeru. "Ovo radi čega sam ovdje je moja fascinacija i divljenje tom malom broju ljudi koji imaju puno djece. Jer djeca nisu hir. Djeca su posvećenost, obaveza, rad, trud, dužnost dakle sve ono zbog čega i kako želimo vidjeti zajednicu u kojoj živimo, konkretno Hrvatsku. Ali ovo opet nije priča da nas bude što više Hrvata, nego da živimo što bolje", kazao je.

Na uručenju nagrade bili su i glavni tajnik ELFAC-a Raúl Sánchez, predsjednik udruge Obitelji 3plus Ivan Malbašić te načelnik općine Vrbnik Dragan Zahija. Obitelj Toljanić, koja ima dvanaestero djece, za priznanje je nominirala udruga Obitelji 3plus koja okuplja gotovo tisuću obitelji s troje ili više djece u Hrvatskoj.

image
Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić

U Vrbniku se predsjednik Milanović susreo i s vinarima otoka Krka u Poljoprivrednoj zadruzi "Vrbnik". Zadruga je osnovana 1904. kao Gospodarsko trgovačko društvo Vrbnik, a kao i sve tadašnje zadruge na području Hrvatskoga primorja i Istre, osnivale su se na poticaj dr. Dinka Vitezića, pravnika, izaslanika Istarskog sabora i zastupnika u Bečkom parlamentu.

Zadruga ima 125 članova i petnaestak kooperanata, a prilikom susreta s predsjednikom Milanovićem predstavnici vinara otoka Krka predstavili su svoje proizvode. Među njima je najznačajnija Zlatna vrbnička žlahtina, a najzastupljenija sorta žlahtina bijela koja zauzima gotovo 98 posto površine vinograda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 02:52