POLITIČKA SENZACIJA

Milanović na put u Ameriku vodi Kolindu Grabar-Kitarović: Zajednički će promovirati Hrvatsku

Milanović je otputovao je u petodnevni posjet SAD-u gdje će sudjelovati u zasjedanju Opće skupštine UN
Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović na put u Ameriku pozvao je Kolindu Grabar-Kitarović, doznaje Dnevnik Nove TV.

Iako neće biti dio službene delegacije, kao bivša predsjednica u vrijeme zasjedanja UN-a odradit će dio neformalnih sastanaka.

"Obavljam dužnosti u području međunarodnih odnosa, sigurnosne politike i drugih elemenata u sklopu programa rada Ureda bivše predsjednice", rekla je Grabar-Kitarović.

I dok predsjednik Milanović u Ameriku putuje danas, bivša predsjednica stigla je jučer. Kako nije dio službene, već neslužbene delegacije, troškove puta, kaže, snosi sama. Do sada aktualni predsjednici nisu baš prakticirali surađivati s prethodnicima.

"Mislim da predsjedniku Milanoviću treba čestitati na takvom jednom iskoraku, malom, ali u dosadašnjoj praksi velikom. Mislim da to dokazuje jednu zrelost demokracije u Hrvatskoj, a pokazuje i državnički pristup predsjednika Milanovića te bivše predsjednice", rekao je Miomir Žužul, bivši veleposlanik u SAD-u.

Prije tjedan dana družili su se u Buzetu, gdje su imali priliku izbrusiti detalje puta. Već danas će Grabar Kitarović odraditi sastanke u Nacionalnoj zakladi za demokraciju, a sljedeći će tjedan presjedati panelom oko Afganistana u organizaciji ureda za veterane.

"Ona je dok je radila u NATO-u i kao predsjednica imala dosta uvida u to što se događa tamo i drugo je, pogotovo povezano s Afganistanom, pitanje sudbine žena i obitelji. Imati u svojoj delegaciji nekoga iz vlastite države tko je uz to i bivši predsjednik i tko se dobro razumije u ta pitanja, ja mislim da je to jako dobra odluka predsjednika", kaže Žužul za Dnevnik Nove TV.

Teške riječi iz kampanje čini se pale su u zaborav. Dvoje nekoć bivših ljutih suparnika sada zajedno rade u interesu Hrvatske. Pa ono što su si rekli nakon primopredaje vlasti očito nije bila puka fraza... "Svako dobro, javi se...", rekao je Milanović tada svojoj prethodnici, podsjeća Nova TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 10:35