IZJAVA IZ BRUXELLESA

Milanović na summitu NATO-a: ‘Pričao sam im o padu drona u Zagrebu, neki čelnici nisu ni znali za to‘

Što se tiče letjelice, radije neka se time bavi forenzički centar Ivan Vučetić, poručio je.

Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

U Bruxellesu je u četvrtak počeo summit NATO-a na kojem će čelnici 30 država članica saveza raspravljati o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Na summitu sudjeluje i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Nakon sastanka Milanović je dao izjavu za medije, piše N1.

- Na sastanku se spominjala regija, BiH kao zemlja koja je navodno ugrožena, ali nitko nije spomenuo Srbiju i Kosovo. Srbija ima izbore za nekoliko dana i imam dojam da je u nekoj krizi identiteta već dugo i da teško shvaćaju da su Rusi ipak samo fusnota, rekao je Milanović.

Predsjednik je otkrio i da je na sastanku govorio o padu letjelice na Zagreb. Kaže da neki od čelnika nisu ni znali za taj događaj.

- Neki nisu znali, vidjelo se iz pogleda. Nije to ples sa zvijezdama, ovo je malo drugačije, rekao je Milanović pa nastavio.

- Poruka je bila da se to dogodilo i da je letio sad vremena iznad NATO teritorija i pao. Bez da u ikoga upiremo prstom. Razgovarao sam i s premijerom Orbanom. Dogodilo se i nadamo se da više neće. Ali to nije stvar NATO-a, na to je trebala reagirati prva država, a to je Mađarska. Drugi put se valjda neće dogoditi. Mislim da su sada ekstra oprezni, da pušu i na hladno, rekao je Milanović.

Predsjednik je komentirao i istragu je li u letjelici bilo eksploziva ili nije.

- Bavimo se onime što se događa u Hrvatskoj, istragama i nalazima Forenzičkog centra Ivan Vučetić i priopćenjima DORH-a koji se odjednom jako zainteresirao za interes javnosti. Prije toga danima su šutjeli kada je svaki poletarac iz HDZ-a na svoj način tumačio što je palo na Zagreb i koliko je unutra bilo eksploziva. Pozivam one koji su nas danima maltretirali svojim verzijama da izađu i da nas obavijeste o najnovijem razvoju situacije, da to ja ne bih morao raditi. Očekujem da se konačno objavi nalaz Centra Ivan Vučetić. DORH se očitovao da nekoga zaštiti, a smatram da ovo nije predmet koji treba voditi DORH, nego posebno povjerenstvo. Ovo ne može završiti nikakvom optužnicom, rekao je Milanović i dodao:

- Ovo priopćenje koje je DORH izdao prije dva dana je valjda jedini put da su se o tome oglasili. Čekajmo nalaz forenzike, moje informacije su o tome iste kao i vaše. Ja nisam htio govoriti o materiji prije nego dođe nalaz, a premijer i onaj smiješni ministar su to radili, zaključio je Milanović.

Predsjednik Republike također je potvrdio da će Jens Stoltenberg ostati glavni tajnik NATO-a još godinu dana.

- Ne znam tko će ga naslijediti, ali ako želite da to bude netko iz Hrvatske onda nemojte o tome puno pričati. Sada nije baš vrijeme da se mijenja glavni tajnik, poručio je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:59