MRTVI KAPITALI DRŽAVE

MILANOVIĆ NA VLADI 'Zašto se 20 godina čekalo na Kupare? Mi smo to pokrenuli u dvije godine'

 Dragan Matić/Cropix

Nakon Brijuna, Vlada je konačno krenula i u projekt razvoja elitnog turizma u Kuparima. Projektu koji bi trebao preporoditi turizam Dubrovnika i najjužnije hrvatske županije Banski su dvori danas dali zeleno svjetlo, usvojivši Odluku o pokretanju postupka za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari.

Sukladno Vladinoj odluci, predviđa se gradnja i obnova hotelsko-turističkog kompleksa po modelu koncesije na 99 godina. Visina investicije na toj se lokaciji, prema riječima ministra turizma Darka Lorencina, procjenjuje u rasponu od 150 do 300 milijuna eura, dok se kao najrealniji iznos postavlja 200 milijuna eura. Lorencin ističe da je interes za uzimanjem u koncesiju Kupara velik, te da su zanimanje već pokazali takvi igrači na turisitčkom tržištu kao što su Rixos grupa, Hyatt, Karisma, te još neki ulagači iz zemlje i inozemstva.

„Očekujemo turizam s pet zvjezdica“, poručio je Lorencin.

Na prostoru Kupari I., koji je predmet koncesije, trenutno se nalaze objekti koji su još od Domovinskog rata u vrlo lošem stanju. Radi se o bivšim hotelima Kupari Goričina I. i II., Grand hotelu i Pelegrin hotelu. No, nakon ulaganja na tom bi prostoru trebali niknuti smještajni kapaciteti s oko 1.500 kreveta.

„Od oslobođenja tog područja prošlo je više od 20 godina, ali tek sada se komercijaliziraju objekti koji su srušeni u ratu. Nama je trebalo dvije godine, no što se radilo ranije?“, zavapio je premijer Zoran Milanović, dodavši kako odgovor na to pitanje, kao i u slučaju Brijuna, objašnjava i razloge stagnacije tog mrtvog kapitala.

„Raspisivanje natječaja za iskazivanje interesa prvi je i vrlo značajan korak u investicijskom ciklusu, kako za Kupare, tako i za hrvatski turizam u cjelini jer je riječ o projektu koji će pozitivno utjecati na konkurentnost turističkog sektora naše zemlje“, istakao je Lorencin, dodavši kako bi se do lipnja trebao znati investitor. Odbacio je i tvrdnje da Kupari idu na bubanj jer se oni daju u koncesiju, a ne na prodaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:29