REAKCIJA ŠEFA DRŽAVE

Milanović: ‘Najoštrije osude mojih stavova stigle su od udruge glupog i neduhovitog akronima‘

Nakon što je udruga B.A.B.E. zatražila njegovu ispriku, predsjednik Republike danas se na svom Facebooku žestoko obrušio na njih
 Bruno Konjević/Cropix; Facebook

Nakon što je udruga B.A.B.E. zatražila njegovu ispriku, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas se na svom Facebooku žestoko obrušio na njih.

Podsjetimo, Milanović je ovog tjedna komentirao slučajeve seksualnog nasilja na način koji su neki vidjeli uvredljivim.

- Kada o tome zapomažu glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara, to baš ne vidim kao nešto čime bi se trebao zanimati. Kada to rade žene koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice u akademiji, to je problem. Jer znamo kako se u tim sustavima napreduje, to su sustavi u kojima se puno radi i malo zarađuje - izjavio je Milanović. Dodao je kako nije isto ako je netko "razmažena zvijezda pa se nakon 30 godina sjetio nekih stvari nakon što mu je bankovni račun prsnuo kao jodna voda u Sisku, ili to radi i govori neka djevojka ili žena koja pokušava probiti svoj put do svoje sretne zvijezde po istim pravilima kao i muškarci, a to ne može jer je nekakav… da ne kažem što, kinji i maltretira godinama".

Za Dnevnik Nove TV B.A.B.E. su sinoć navele kako on nije educiran kako bi donosio sud o tome kakva bi trebala biti žrtva nasilja, siromašna ili bogata, jer žrtva nasilja je žrtva nasilja i nije to tražila. Smatraju da Milanović takvom izjavom o hollywoodskim glumicama ponižava žrtve te traže ispriku.

Nije trebalo dugo da predsjednik odgovori preko svog Facebooka.

- Najoštrije osude zbog toga što imam stav i usudim ga se javno izreći, pa i objasniti, stigle su ovoga puta od udruge glupog i neduhovitog akronima B.A.B.E. Poput zaboravljivih holivudskih glumica - koje one sada brane od mene - predstavnice te udruge zaboraviše kako sam uvijek spreman reći ono u što sam uvjeren. I kako u skoro već dvadesetak godina javnog djelovanja provodim ono o čemu oni uglavnom samo galame. Ne ono što je dnevnopolitički isplativo i što po tzv. anketama ‘misli većina’. Pogotovo ne educirajući se na kratkom valu njihove prigodne buke koja njima jamči naslovnice, a žrtvama spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj ili ne donosi ništa ili ponekad šteti. Ne znam kakvu to laboratorijsku ‘edukaciju’ treba proći da bi se, valjda bez razmišljanja, pljeskalo svemu što B.A.B.E. kažu, ali znam da njihove holivudske (re)akcije neće riješiti problem spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj. Rekao sam i stojim kod toga da imamo problem o kojemu treba govoriti i treba potaknuti žene žrtve spolnog uznemiravanja da prokažu svakog, a pogotovo nasilnika koji to čini s pozicije moći svake vrste. Ono što nam ne treba su dogme udruga koje ne dopuštaju niti razmišljanje, a kamoli razgovor, drugačije od njihovog - napisao je predsjednik Republike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2022 12:06