PODMETANJE S PANTOVČAKA

Milanović nas naziva ‘Handžar medijem‘ jer mu ne znaju pročitati što piše u novinama

Predsjednik već osam dana na račun svoje vizije objave izvodi lažne teze i manipulira

Zoran Milanović; naslovnica Jutarnjeg lista

 Davor Pongracic/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović i danas se nekritički i neargumentirano obrušio na Jutarnji list. Ponovno je povod naš tekst objavljen 24. siječnja 2022. godine pod naslovom "U slučaju rata NATO bi mogao tražiti 1500 vojnika HV-a?". U tekstu u kojem vojni analitičari analiziraju poziciju i moguće obveze Hrvatske jasno se i nedvosmisleno navodi kako NATO neće reagirati slanjem vojnih snaga u Ukrajinu. U tekstu piše da bi u slučaju ratnog sukoba "Hrvatska NATO-u na raspolaganje mogla staviti između 1000 i 1500 vojnika koji bi se mogli uklopiti u vojni sastav neke od većih vojnih nacija u sklopu pomoći nekoj od istočnih članica Saveza". Iz ovoga je, valjda, svima jasno kako Jutarnji list nigdje nije objavio da ćemo slati vojnike u Ukrajinu. Isto to ne piše ni u naslovu teksta.

Međutim, to nije jasno predsjedniku Republike koji već osam dana na račun svoje vizije objave izvodi lažne teze i manipulira, a to je učinio i danas. Prvo je u Sisku u subotu navečer rekao: "Lažnu tezu je pustio Jutarnji list. Da će Hrvatska poslati 1500 vojnika? Što je to? To je uznemiravanje javnosti. Ja nisam rekao da je NATO to tražio, nego sam preventivno rekao da Hrvatska neće poslati nikoga u Ukrajinu".

Da bi danas, nakon razgledavanja izložbe u HDLU, izjavio: "U Hrvatskoj vlada sloboda medija. I pravo Handžar medija da objave naslov da Hrvatska šalje 1500 vojnika u Ukrajinu s upitnikom i onda kažu da to ne piše u tekstu. Tko čita tekst? Tko uopće kupuje te novine? To unosi nemir među građane. Hrvatski vojnik se odavde maknuti neće, niti u Ukrajinu, a vidjet ćemo za Baltik. Mi se tamo ne idemo boriti, možemo pokazati solidarnost članicama NATO-a, ali otići u Kijev i reći - 'Ja sam solidaran' je licemjerje", kazao je predsjednik Republike.

Jedino što možemo zaključiti iz njegovih izjava jest da predsjedniku ne znaju pročitati dalje od naslova, a ni taj naslov baš točno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 14:58