STAV O ŽUPANIJAMA

‘Milanović nastupa kao glasnogovornik HDZ-a, ili je to tako dogovorio‘

Predsjednik je poručio ‘da su županije bolji oblik uprave od podjela na regije‘
 Bruno Konjević/Cropix

Predsjednik RH Zoran Milanović poručio je u utorak na svečanosti Dana Varaždinske županije “da su županije bolji oblik uprave od podjela na regije”, da se “ukidanje županija i smanjenje broja općina neće dogoditi” te je još jednom iznio mišljenje - koje je zastupao još kada je bio premijer i u tome bio na istoj liniji s tadašnjim šefom oporbe i HDZ-a Tomislavom Karamarkom - da bi “ponovna podjela Hrvatske na takozvane regije bila - dezintegracija”.

Predsjednikove tvrdnje o superiornosti županija i bojazan da bi podjela zemlje na regije vodila prema dezintegraciji Hrvatske (autonomaštvu, valjda, a možda i odcjepljenju nekih regija?) izazvala je jučer brojne političke i stručne reakcije. HDZ-u se, naravno, sviđa Milanovićev stav o nedodirljivosti županija.

- U svojem izbornom programu ‘Sigurna Hrvatska’ obećali smo racionalizaciju te funkcionalno spajanja općina i smanjenje broja dužnosnika. To obećanje Vlada HDZ-a provodi. Ministarstvo pravosuđa i uprave počelo je proces izmjena triju zakona kojima će Vlada drastično smanjiti broj dužnosnika koji će se birati na lokalnim izborima u svibnju 2021. godine.

Pritom će se broj predstavnika u lokalnim predstavničkim tijelima smanjiti za petinu, a spajat će se općine koje financijski teže mogu samostalno funkcionirati... Što se tiče županija, one su ustroj moderne i suvremene Hrvatske od 1993. i imaju 27 godina tradicije. HDZ, koji je nakon posljednjih lokalnih izbora imao 13 od 20 župana, ima vrlo jasno stajalište da županije ostaju. HDZ o ostanku županija nema nikakvih dvojbi niti je ta tema ikada dolazila u pitanje - poručili su jučer iz HDZ-a.

Dvije razine vlasti

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja slaže se s Milanovićem da bi zamjena županija regijama vodila prema dezintegraciji, ali tvrdi da Hrvatskoj više ne trebaju ni županije ni regije.

image
Nikola Grmoja
Marko Todorov/Cropix

- Smatram da su ovako maloj državi potrebne samo dvije razine vlasti: središnja država i jaki gradovi. I definitivno treba ići u smanjenje broja općina. Dakle, samo dvije, a ne tri razine vlasti. A ako već imate tu, po meni nepotrebnu, treću razinu vlasti, onda su županije bolje od regija, koje ionako nikada ne bi mogle proći. Jer, nikada Dubrovnik ne bi pristao biti pod Splitom ili Pula pod Rijekom. S druge strane, to stvarno može dovesti do dezintegracije Hrvatske - kaže Grmoja.

Milanovićeve tvrdnje o opasnosti od dezintegracije Hrvatske jučer u SDP-u nisu željeli komentirati, baš kao ni njegove opservacije o županijama. Načelan stav o teritorijalnoj i upravnoj reformi zemlje uime stranke iznio je Zlatko Komadina, vršitelj dužnosti predsjednika SDP-a.

- Naravno da svatko ima pravo na svoje mišljenje o teritorijalnom ustroju, ali on se u ozbiljnoj zemlji uspostavlja ili mijenja na bazi analiza i u procesu u kojem sudjeluju i pozicija, i opozicija, i stručnjaci. Takva se reforma ne smije donijeti u Saboru pukim preglasavanjem jer ne postoji ustroj Hrvatske po mjeri HDZ-a ili po mjeri SDP-a. Svi koji su za ukidanje županija trebali bi reći na koga će se točno prenijeti sve funkcije koje danas obavljaju županije. Nije to pitanje koje se može jednostavno riješiti. Stoga se zalažem za status quo dok ne postignemo širok društveni konsenzus - kaže Komadina. Najžešću salvu kritika ispalile su čelnice Pametnog i SiP-a Marijana Puljak i Dalija Orešković.

Efikasnost

- Sa žaljenjem smo primile vijest u kojoj predsjednik Milanović biranim riječima govori o tome da postojanje županija ima smisla, a da bi njihovo ukidanje predstavljalo ‘dezintegraciju’. Rezultati koje je Hrvatska postigla u posljednjih 30 godina razvoja govore sve suprotno od ovoga što tvrdi Zoran Milanović.

Predsjednik RH sve češće nastupa kao predsjednik građana koji glasaju za HDZ, čime se promiče u jednog od najgorljivijih zaštitnika privilegija jedne skupine ljudi u Hrvatskoj, koja zbog svojih političkih veza ima pristup novcu svih građana, koji troši u svrhu vlastitog osobnog i političkog probitka... Ovim istupom predsjednik Milanović svrstao se u red visokih državnih dužnosnika koji su u recentnoj političkoj prošlosti bili najgorljiviji zaštitnici zadržavanja postojećeg stanja i kočničara promjene teritorijalnog ustroja poput Tomislava Karamarka, Kolinde Grabar-Kitarović i Andreja Plenkovića - tvrde.

Vedran Đulabić, ekspert s Katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta, jučer nije štedio predsjednika Milanovića komentirajući njegove tvrdnje da su županije bolje od regija i da od ukidanja županija i smanjenja broja općina neće biti ništa.

image
Vedran Đulabić
Tomislav Kristo/Cropix

- Što se tiče njegove tvrdnje, dvije su mogućnosti: ili je to dogovorio s parlamentarnom većinom, jer kako bi inače predsjednik države mogao znati što će Vlada na kraju učiniti, ili on takva stajališta iščitava iz njihovih nastupa, pa ih onda interpretira funkcionirajući kao njihov glasnogovornik.

A što se tiče njegove tvrdnje o efikasnosti županija, treba reći da i studije govore o velikoj razlici u efikasnosti između pojedinih županija, a s druge strane, kako možemo tvrditi da je nešto efikasnije (20 županija) od nečega što još nismo ni imali (pet regija)? Kako možete tvrditi da je nešto efikasnije od nečega što još uopće niste isprobali - tvrdi Đulabić. Kaže da predsjednik RH ponovno u javnosti “reciklira Karamarkovu tezu o regijama kao instrumentu dezintegracije Hrvatske”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:15