IZBOR VELEPOSLANIKA

Milanović navodno odbio diplomate koje je odabrao Plenković: Na popisu je bio i Stier?

Predsjednik se navodno nije složio s Plenkovićevim popisom i tražio je da se njemu prepusti da predloži polovicu veleposlanika
Zoran Milanović i Andrej Plenković
 Boris Kovačev/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović ovih je dana imenovao Nevena Pelicarića svojim savjetnikom za vanjsku politiku pa je Orsat Miljenić prestao obnašati tu dužnost i ostaje samo predstojnik Ureda predsjednika, piše Novi list.

Pelicarić je prethodno razriješen dužnosti hrvatskog veleposlanika u Vatikanu, na kojoj je bio od siječnja 2016. godine. Hrvatska trenutno nema veleposlanika u Vatikanu, a razlog je, piše Novi list, zastoj u dogovoru oko izbora diplomata između predsjednika Milanovića i predsjednika Vlade Plenkovića.

O toj temi, njih su dvojica posljednji put razgovarali još krajem studenog, nakon što je održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Plenković je tada Milanovića upoznao s prijedlogom za imenovanje 12 veleposlanika i konzula, budući da je aktualnima završio četverogodišnji mandat.

No, Milanović se navodno tada nije složio s Plenkovićevim popisom i tražio je da se njemu prepusti da predloži polovicu hrvatskih veleposlanika, odnosno konzula.

S obzirom na to da Ustav definira da predsjednik Republike i Vlada "surađuju u oblikovanju i provođenju vanjske politike" te da predsjednik, na prijedlog Vlade, donosi odluku o postavljanju i opozivu šefova diplomatskih misija, stav je Pantovčaka da Milanović kod imenovanja ima pravo odabrati 50 posto veleposlanika i konzula.

Ipak, čini se da Plenković nije na to pristao. Na popisu predsjednika Vlade nalaze se, između ostalih, i Davor Stier koji je kandidat za veleposlanika u Vatikanu te Miro Kovač koji je kandidat za Pariz.

U međuvremenu se pojavila potreba za imenovanje još 26 veleposlanika i konzula pa ih je ukupan broj narastao na 38. Cijeli taj postupak, međutim, stoji.

A kada Milanović i Plenković nastave razgovore o veleposlanicima i konzulima, nije sigurno da će predsjednik Republike podržati obojicu bivših ministara vanjskih poslova i visokih dužnosnika HDZ-a, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:50