SPECIJALNI IZVJEŠTAJ IZ SDP-a

MILANOVIĆ NE DA MERZEL 'SDP ne želi izgubiti vlast u dominantno HDZ-ovoj županiji'

Izvor iz Vlade: Sve je ovo manipulacija HDZ-a, a Milanović neće dopustiti da samo tri mjeseca prije europskih izbora SDP smjenom Marine Lovrić-Merzel izgubi vlast u dominantno HDZ-ovoj županiji, u Sisku, Kutini...

ZAGREB - Stratezi SDP-a odlučili su da će subota 22. veljače za Socijaldemokratsku partiju postati svojevrsni Dan D. Toga dana će Zoran Milanović u zagrebačkom Hypo-centru otvo­riti Izvještajnu konvenciju SDP-a, koja je, formalno, zamišljena kao uvod u kampanju za izbore za Europski parlament, a u širem smislu, bit će to početak priprema za ostanak sadašnje koalicije lijevog centra na vlasti i poslije parlamentarnih izbora krajem 2015. Analitičari SDP-a procjenjuju kako će za pobjedu na europskim izborima u svibnju biti dovoljno 32 posto glasova, koliko su (bez IDS-a) osvojili u travnju prošle godine, kad su ostali iza HDZ-a za manje od jedan posto, piše Globus u novom broju.

Ovoga puta to bi trebalo biti dosta jer se očekuje kako će glasove HDZ-a uzeti desna koalicija koju vode HDSSB i Hrast te Milan Bandić i njegova lista.

Milanovićev je cilj jednostavan: SDP i koalicijski partneri u svibnju moraju osvojiti više od HDZ-a. U tom slučaju, vlada će moći tvrditi kako imaju podršku javnosti za upravljanje Hrvatskom do završetka redovnog mandata, a Milanović će pritom potvrditi vlastiti autoritet unutar Socijaldemoratske partije. Autoritet koji još nitko javno ne dovodi u pitanje, ali koji je u posljednje vrijeme snažno načet sukobima unutar vlade i SDP-a.

U proteklih sedam dana čak tri događaja žestoko su uzdrmala SDP, ali i Milanovića.

Prvo, istraživanja javnog mnijenja pokazala su izjednačenst SDP-a i HDZ-a, a tri četvrtine građana ne podržava rad vlade.

Drugo, Milanovićev udar na ministra financija Slavka Linića dodatno je destabilizirao Vladu i produbio podjele među socijaldemokratima jer veliki dio stranke smatra neprihvatljivim napade na ministra financija.

I treće, opužbe protiv sisačke županice Marine Lovrić-Merzel, koliko god su djelomice upitne, u frustriranoj javnosti stvorile su sliku SDP-a kao stranke koja, kao ni drugi, nije cijepljena od nepotizma i financijskih makinacija.

“Ne želim biti zloguki prorok, ali neki događaji izgledaju kao da situacija izmiče kontroli, a stranka trpi ogromnu političku štetu. Najprije je Slavko (Linić) strahovito zeznuo stvar jer se nije riješio Branka Šegona po kratkom postupku, nego ga je branio bez dobrih argumenata. A onda je uslijedio skandal s Marinom (Lovrić-Merzel), za koju me, koliko je poznajem, ne bi iznenadilo da je kriva. Pokažu li se optužbe protiv nje kao istinite, to će biti jako loše”, zabrinuto je u utorak ujutro komentirao član Predsjedništva SDP, koji je dobro upoznat s događajima što se u posljednje vrijeme odvijaju iza kulisa u i dalje najjačoj stranci u zemlji.

Ovaj visoki političar – a uskoro je to potvrdio još jedan dužnosnik – ne očekuje dramatične događaje na sjednici stanačkog Predsjedništva koja je zakazana za srijedu. “To je uobičajena sjednica i mislim da se neće desiti ništa nepredviđeno, iako jedino Milanović zna o čemu će se raspravljati. Što se tiče Linićeve smjene, mislim da je ta ideja stavljena ad acta, i on ostaje”, ispričao je izvor Globusa.

Posljednja će biti Milanovićeva, a on, uvjeravaju njegovi suradnici, nije odlučio smijeniti Linića, unatoč provokaciji ministra financija.

U ranim jutarnjim satima u petak 31. siječnja, Slavko Linić je premijeru Zoranu Milanoviću uputio pismo u kojem je stavio na raspolaganje mandat ministra financija. Nije to bila ostavka, nego ispunjenje nečega što je Linić tih dana najavio svojim saveznicima, a to je da će napustiti Vladu pod uvjetom da to zatraži Milanović. Čim je stigao u svoj ured u Katančićevoj ulici gdje je smješteno Ministarstvo financija, napisao je kratko pismo u kojem je vlastitu političku budućnost stavio u Milanovićeve ruke, ispričao je jedan od onih koji podržavaju Linića.

Linić je sa svojim pismom upoznao samo nekoliko ministara, a oni su o tome šutjeli čitav vikend kao da se radi o omerti, piše Globus.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 02:54