SVE KRAĆA LISTA KANDIDATA

MILANOVIĆ NE ŽELI OPORBU Sedam SDP-ovaca napustilo borbu za čelna mjesta u stranci

 Snimio: Boris Kovačev/EPH

Kako se približava dan Izborne konvencije SDP-a, na kojoj će 2288 delegata birati članove vodstva stranke, tako je lista kandidata za Predsjedništvo sve kraća. Prije mjesec i pol dana, kada su potvrđene kandidature za stranačka tijela i kada se još nije znalo tko će pobijediti na izborima za stranačkog šefa, bilo je ukupno 67 kandidata za Predsjedništvo. A do jučer ih je, prema neslužbenim informacijama, odustalo najmanje sedmero. Poznato je da su kandidature za Predsjedništvo povukli Rajko Ostojić i Šibenčanin Franko Vidović, a osim njih to su učinili Damir Tomić i Domagoj Hajduković iz Slavonije, Predrag Matić iz Zagreba te navodno po jedan kandidat iz Istre i splitske županijske organizacije.

Uobičajen proces

Premda predsjednik Središnje izborne komisije SDP-a Vedran Lendić kaže kako je odustajanje kandidata uobičajen proces koji prati svaki unutarstranački izborni ciklus u njihovoj stranci, prave razloge treba tražiti u izbornom inženjeringu.

Zoran Milanović, naime, nakon što je premoćno pobijedio Zlatka Komadinu i dobio još jedan četverogodišnji mandat na čelu SDP-a, ne želi ništa prepustiti slučaju. Novi stari šef SDP-a želi imati čistu, a ne oporbenu situaciju u vodstvu stranke, odnosno cilj mu je da u Predsjedništvu, ali i većina u Glavnom odboru budu oni koji mu daju bezrezervnu podršku. Na isto se sprema i suprotna strana - Komadina je izgubio u utrci za Predsjednika, ali tu njegova borba nije prestala jer i on želi da u Predsjedništvo uđe nekoliko njegovih kandidata, prije svega Davor Bernardić, Tonino Picula i Ivo Baldasar.

Nitko od onih koji su odustali ne želi priznati da su to učinili kako se glasovi ne bi rasipali i kako bi na taj način veće šanse imali određeni pojedinci.

Regionalna borba

U Predsjedništvo se, naime, 13 članova bira prema regionalnom ključu - po tri člana daje Zagreb, po dva ostale skupine županijskih organizacija te četiri s najvećim brojem glasova bez obzira na regiju. Najveća je konkurencija među kandidatima iz Zagreba - tri su mjesta, a stiglo je 17 kandidatura. Zato se spominje kako bi osim bivšeg ministra Matića kandidaturu mogao povući i Nenad Stazić. Na taj način Matić i Stazić, koji podržavaju Milanovića, otvaraju veće šanse za pronalazak u vrh stranke Milanki Opačić, Mirandu Mrsiću i Gordanu Marasu koje navodno stranački šef priželjkuje u Predsjedništvu. Zbog istih je razloga svoju kandidaturu povukao i Rajko Ostojić s tom razlikom što je on to učinio kontra Milanovića, a u korist Davora Bernardića. Komadinina struja u SDP-u procjenjuje, naime, da raspuštanje zagrebačke organizacije mogu spriječiti ulaskom Bernardića u Predsjedništvo. Stoga se očekuje da svoje kandidature povuku još neki kandidati iz Zagreba bliski Bernardiću, prvenstveno Zvane Brumnić i Saša Molan.

U skupini za Dalmaciju, koja ima pravo na dva člana Predsjedništva, bilo je 12 kanadidata, zasad ih je 11, a vjerojatno će ih biti manje od deset. Franko Vidović odustao je kako ne bi umanjivao šanse Arsenu Bauku i Ranku Ostojiću koje Milanović želi vidjeti u Predsjedništvu, a navodno su u korist Ive Baldasara, jednog od najžešćih kritičara stranačkog šefa, to spremni učiniti Damir Krstinić i Matko Kuzmanić.

Stabilnost stranke

- Ja sam odustao od kandidature za Glavni odbor, a ostajem za Predsjedništvo i potpredsjednika. Razgovarat ću s Kuzmanićem i Krstinićem, ali ne kako bih ih nagovarao da odustanu. Oni o tome moraju sami odlučiti - tvrdi Baldasar.

Povukla su se i dvojica kandidata iz Slavonije - Damir Tomić i Domagoj Hajduković.

- Zato što nam je stabilnost stranke prije svega - objašnjava Tomić, koji priznaje da su to učinili kako se glasovi ne bi raspršili, odnosno kako bi Biljana Borzan, koja je inače uz Milanovića, osvojila još jedan mandat u Predsjedništvu.

- U trenutku kada smo se kandidirali nismo se međusobno konzultirali. Razgovarali smo i složili se da nam je bitnije zadržati dobar odnos nego se natjecati tko će dobiti više glasova - dodaje.

Upravo zbog ovakvih “dogovora”, makar i sam nešto slično radi, Komadina je pozvao delegate da “pridonesu promjenama u stranci i ne stavljaju sva jaja u istu košaru”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 03:09