PROPADA PONUDA ZA EU?

Milanović ne želi Ukrajince u RH, ali je moguće srušiti taj veto! Hoće li se mobilizirati Sabor?

Postoji procedura kojom se može srušiti veto vrhovnog zapovjednika

Zoran Milanović/ ukrajinski vojnici

 /Goran Mehkek/Cropix Metin Aktas/anadolu Agency/anadolu Agency Via Afp

Vlada i Ured predsjednika u novom su sukobu, ovaj put zbog hrvatske pozicije u ukrajinskom ratu. Vlada je preko ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana u ponedjeljak u Luksemburgu ponudila da će biti domaćin obuke najmanje 15.000 ukrajinskih vojnika u sklopu Misije Europske unije.

"U okviru postojećih obuka spremni smo primiti strane polaznike, a sve sukladno planovima i zakonskim procedurama", stoji u odgovoru Ministarstva obrane na upit je li naša zemlja na razini EU ponudila da u svojim vojnim objektima obučava ukrajinske vojnike. To je prva službena potvrda medijske informacije da je, uz Njemačku i Poljsku, i Hrvatska na sastanku ministara vanjskih poslova u Luksemburgu ponudila da će biti domaćin obuke ukrajinskih vojnika.

No, za nekoliko sati oglasio se predsjednik Republike Zoran Milanović, koji se žestoko usprotivio obučavanju ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

- Ne podržavam tu ideju. Zato što ne podržavam upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba. Konkretni smo i solidarni i to je to. Kao vrhovni zapovjednik, neću to odobriti. Ali nisam čuo za prijedlog. No, to mi se ne sviđa - poručio je predsjednik.

Prema članku 69., stavak 4, Zakona o obrani, Vlada odobrava ulazak Oružanim snagama država saveznica, ali prethodno za to mora imati suglasnost predsjednika RH. Ako predsjednik ne potpiše suglasnost, strani vojnici ne mogu ući u Hrvatsku. Ako se ostvari takav scenarij nakon što je Hrvatska već službeno ponudila svoj teritorij za uvježbavanje ukrajinskih vojnika, još jednom će se na međunarodnom planu Hrvatska izvrgnuti skandalu i pokazati se kao zemlja na koju se partneri ne mogu osloniti. Ovdje je važno napomenuti i da Sabor može dvotrećinskom većinom srušiti veto vrhovnog zapovjednika.

Sjedište u Bruxellesu

Nakon sastanka ministara u Luksemburgu visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije Josep Borrell rekao je da će Europska unija pokrenuti vojnu obuku najmanje 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriju pojedinih članica EU. Ovo je tek početna brojka jer će se, prema potrebi, uvježbavanje nastaviti nakon toga. Ovo je prva takva misija koju EU poduzima kolektivno. Ideja je bila aktualna još u ljeto, ali tada nije bilo dovoljno potpore zemalja članica jer su neke smatrale da bi to moglo isprovocirati reakciju Rusije protiv zemalja EU.

Prema neslužbenim informacijama, predviđeno je da sjedište Misije zasad bude u Bruxellesu, a operativni bi centri bili u zemljama članicama, ponajviše u Poljskoj i Njemačkoj. Poljska je objavila da može primiti do 12.000, a Njemačka do 3000 ukrajinskih vojnika na obuku.

Jedan od takvih operativnih centara mogao bi biti i u Hrvatskoj, no zasad nema informacije o tome koliko bi Hrvatska mogla primiti vojnika na obuku. Hrvatska vojska ima veliko iskustvo u obučavanju pripadnika drugih vojski. Hrvatski instruktori nekoliko su godina u Afganistanu vrlo uspješno provodili obuku afganistanske vojske. Za borbene spasioce obučavali su pripadnike Vojske Crne Gore. Borbeni spasioci pružanju neodložnu prvu pomoć na bojišnici gdje vojnomedicinski djelatnici najčešće nisu uvijek dostupni niti su u blizini. Obuka borbenih spasilaca dosad se provodila u Središtu za obuku i doktrinu logistike u Požegi te se može očekivati da bi upravo ondje bio smješten dio ukrajinskih vojnika.

Tri poligona

Pripadnici inženjerijsko-pionirske postrojbe zaduženi su za gradnju fortifikacijskih objekata, održavanje minskih prepreka te čišćenje minskih polja. Obuka ukrajinskih vojnika za te specijalnosti u Hrvatskoj bi se mogla odvijati na nekoliko vojnih poligona - u Slunju, Gašincima ili Gakovu. Osim u Hrvatskoj, Hrvatska vojska spremna je ukrajinske kolege obučavati u nekom od vojnih kampova na teritoriju EU. Zapovjedništvo HV-a formiralo bi mobilne timove za obuku ukrajinskog pješaštva i topnika. U ovom trenu nema službenih informacija o tome kada bi ova misija mogla početi iako neki mediji tvrde da bi se to moglo dogoditi već sljedeći mjesec.

Tijekom prvih mjeseci rata ukrajinske su vojnike u Ukrajini obučavali umirovljeni američki časnici, koji su i danas na tom zadatku. Prema neslužbenim informacijama, u Ukrajini je čak oko 2500 američkih instruktora. Kako je zbog sve češćih ruskih zračnih napada na kampove za obuku uvježbavanje vojnika u Ukrajini sve opasnije, Ukrajina je bilateralno dogovorila obuku svojih vojnika izvan zemlje. Tako se u Velikoj Britaniji obučava 10.000 Ukrajinca, a prije nekoliko dana Francuska je objavila da će obučavati 2000 ukrajinskih vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:21