ODGOVOR PLENKOVIĆU

Milanović: ‘Neću dopustiti da nas šačica šarlatana uvlači u rat. Ruski čovjek? Pa nisam im ja dao Agrokor!‘

Predsjednik je odgovorio na raniji istup premijera koji je rekao da je zgoržen njegovim izjavama

Zoran Milanović 

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović u Splitu je komentirao istup premijera Andreja Plenkovića koji je rekao da se zgraža nad njegovom izjavom da neće odobriti da se ukrajinski vojnici obučavaju u Hrvatskoj.

- Zgroženost ucviljene babe... Ma ja sam zgrožen što je on kralj lopova, a on je zgrožen time što sam rekao da neću dopustiti da se Hrvatska uvuče u rat. Mi smo u ratu preko NATO-a s Rusijom. A tko je ruski čovjek, sitna metoda...Ja sam rekao gdje je to naučio...u ovoj situaciji je to opasno. Tuđman to ne bi nikad radio... pa jesam ja Rusiji predao Agrokor ili Plenković? Tko je onda ruski čovjek? Ja ovdje štitim Hrvatsku mladost, kazao je Milanović i napomenuo da hrvatski vojnici nisu školovani da bi vodili tuđe ratove.

- Neću dopustiti da šačica šarlatana Hrvatsku vraća i bilo što osim onoga što je minimum korektnosti i solidarnosti. Ovo nije naš rat, ovo nije u našem dvorištu. Ponašajmo se civilizirano i to je to. Ako ovo nije rat, onda ni u Hrvatskoj nije bio rat. Ovo je rat koji je izazvala Rusija, a kolektivni Zapad se angažirao u svemu, osim da šalje svoje vojnike. Ali to šaljemo, nemoguće je da Ukrajinci sami upravljaju svim tim sustavima. Ako se pravimo da to ne vidimo, nećemo biti samo luzeri, nego i budale.

Na pitanje bi li ga Sabor mogao zaobići i svejedno dvotrećinskom većinom odlučiti o obuci ukrajinskih vojnika, rekao je kako je to moguće.

Upitan za natpise ruskih medija koji ga hvale zbog ovakve odluke, kazao je:

- Rusi neka pišu što žele. Ja gledam hrvatski interes. Ovi ljudi s kojima sam danas razgovarao ne smiju biti opterećeni bilo kakvim ratom. Rat se vodi na teritoriju treće države, koja nije članica NATO-a, novcem i opremom sredstvima dviju najvećih članica NATO-a, ali i ostalih, dalje od toga neće moći, poručio je.

Ponovio je svoju izjavu da Plenković dolazi kao kralj lopova.

- Namjestio je hrvatske sinove da opstruiraju sustav, a bavio bi se obukom vojske, a u biti se želi nekome dopasti. On je zgrožen? Ja nisam zgrožen. Njegovo ponašanje je sljedivo, on dolazi kao frustrirani ćaća koji dođe doma, izbeštima i istuče ženu.

- Ne govoriš ljudima da rade za Hitlera, jer Putina neki uspoređuju s Hitlerom. I to on koji je Rusima predao Agrokor?, rekao je. - Nekada kada bi netko nekoga optužio da je ruski čovjek, dobio bi metak. Plenković se služi metodama UDBA-e. To ne govoriš, reci mi da sam gluplji od tebe, kilaviji, a ne da ti koji si Rusima predao Agrokor govoriš da sam ruski čovjek.. Jesam li zgrožen zbog toga? Nisam... očekivano", kaže predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:15