OŠTAR NAPAD

Milanović: ‘Neću još dugo biti predsjednik, ali dok god jesam branit ću im da Rafalei lete preko Zagreba‘

Milanović na pitanja novinara kaže kako je život i karijeru u početku posvetio članstvu Hrvatske u NATO-u

Zoran Milanović

 Željko Puhovski/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović prisustvovao je paljenju Vuzmice u dvorištu Župne crkve Ranjenog Isusa u Gradecu te je obišao izlagače na manifestaciji Uskrsni običaji gradečkoga kraja, a nakon toga dao je izjavu za medije, piše N1.

Milanović na pitanja novinara kaže kako je život i karijeru u početku posvetio članstvu Hrvatske u NATO-u.

- NATO je ogromna organizacija. RH je lojalna članica NATO-a, nikoga nećemo zavaljati, ali se treba posvetiti sebi, svom naoružanju. Rafalei neće riješiti ništa, oni su skupocjena cipela, ali druga noga je još u opanku, govori.

- Avioni su lijepa stvar, trebali su poslužiti kao predizborni trik, kaže.

Dodaje da ‘ova ekipa‘ ruši ustav, izbjegava sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost. Podsjetio je i kako je zabranio prelet Rafalea iznad Zagreba i kaže da će to i dalje zabranjivati, dok god je predsjednik.

- Ali neću još dugo biti predsjednik, bit ću premijer, poručio je.

Spomenuo je i kako se morao ‘do zadnjeg trenutka ubijati i lomiti‘ da bi dobili američke Bradleye te dodao da su ta vozila u Hrvatsku došla isključivo zahvaljujući njemu, a ne Plenkoviću i njegovom stručnjaku za promet Banožiću.

- NATO je organizacija u kojoj Hrvatska ima jako mali utjecaj. Ključne odluke se donose u Washingtonu, s odlukama koje kreću od premise da smo mi na raspolaganju 24 sata imam problem. Te odluke mene ne obvezuju ni kao vrhovnog zapovjednika ni sutra kao premijera. Te odluke se donose bez ikakvog sudjelovanja Hrvatske, ali i Mađarske i Poljske... Tu nema prijatelja i neprijatelja, to je pitanja opstanka za našu zemlju, kaže.

EPPO češlja poruke šefice EK-a i šefa Pfizera.

- Nisam za previše ideologizacije politike, još mi više smetaju političke nakupine koje nemaju nikakve vrijednosti. Što to znači pučka stranka? Kad nemaš nikakvog koncepta daš si ime Stranka dobrog vremena… Zabranjeno je postavljati pitanja, odmah te zalijepe da si euroskeptik, kao ratni zločinac. Ja nisam skeptičan prema hrvatskoj državi, biti skeptičan znači razmišljati. Von der Leyen je došla na čelo Komisije doslovno s kruške je preuzela ogromnu moć, ponaša se kao car, daje izjave koje bi trebale obvezivati sve nas. Ona daje izjave koje od mene kao predsjednika države i sutrašnjeg premijera nikako ne predstavlja. Nikako ne želimo Europu kao superdržavu, imali smo to iskustvo s drugim državama, kazao je predsjednik i dodao da to ne samo da nije u interesu Hrvata, nego ni Austrijanaca, Mađara, Rumunja i Bugara.

Milanović kaže i kako je Ursula von der Leyen prijateljica Angele Merkel koje se ona htjela otarasiti.

- Zašto bi ti ljudi nama bili uzor? Nije mi to familija, familija mi je u Zagrebu, Dalmaciji, Primorju, kaže.

Plenković je jučer izjavio da je predsjednik irelevantan. Na pitanje hoće li kampanja biti samo svađa između njih dvojice ili će se kampanja voditi na temelju programa, predsjednik je rekao da je govorio o stvarima koje treba rješavati, a povremeno spominjao AP-a.

Kaže i da je Plenkoviću i ekipi oko njega u interesu da se šuti da mogu rješavati svoje aranžmane.

- To je politička furda, to je izraz za autootpad. Pitate me kako će izgledati kampanja, ovako kao do sada. Hoćete li to prenijeti? Hoćete, kazao je.

Ako postane premijer kaže da neće mijenjati način izbora predsjednika. Već ranije je govorio da bi se predsjednika trebalo birati u Saboru.

- Sada ne želim govoriti pro domo. Što će biti kasnije? Može biti ovaj model, ne mora. Pokazalo se da ovaj model ima svoje nedostatke, ali ima i prednosti. Ja sam preuzeo ulogu branitelja galskog sela. Rim jednako Bruxelles. Kako je završio Rim, upitao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 10:17