ŠEF SDP-a U KOPRIVNICI

MILANOVIĆ 'Neka oni koji program Pet plus iz Prnjavora nisu bili sposobni ni napisati taj program zamijene s pet kvartala rasta koji im moja Vlada ostavlja'

 Nikola Wolf / Podravski list / EPH

Šef SDP-a Zoran Milanović u subotu je u Koprivnici odgovorio na optužbe koje su na njegov račun stigle iz državnog vrha nakon što je Europska komisija u petak objavila izvješće u kojem je ocijenila da Hrvatska nije ispunila ni jednu od šest ekonomskih preporuka. Kazao je kako je izvješće korektno te da su europske pritužbe minimalne i da u njima nema ničeg lošeg.

'Neka oni koji program Pet plus iz Prnjavora nisu bili sposobni ni napisati jer preziru hrvatski narod taj program zamijene s pet kvartala rasta koji im moja Vlada i ja ostavljamo. Ono što je premijer Orešković jučer kazao je nepošteno i netočno. Ostavili smo im situaciju bolju nego ikada. Mi nismo postupali kao pijuni i smanjili mirovine i otpustili ljude. U izvješću piše da je, prema procjeni Europske komisije, u posljednje dvije godine hrvatsko tržište rada napustilo 15.000 ljudi, a ne 100.000 kako lažu u HDZ-u. Hrvati odlaze u mnogo manjem broju nego se tvrdi, a pitanje je hoće li se vraćati u zemlju koju vode ovakvi ljudi', poručio je Milanović i dodao kako ga brine to što Hrvatska nema Vladu.

Da je pristao na 'slijepe, linearne mjere' koje je nudila Europa, danas ne bismo imali gospodarski rast i gospodarska klima u zemlji ne bi bila bolja, ustvrdio je Milanović te kazao da uvijek treba pronaći balans između bespogovornog slušanja i provedbe.

'Kazne za neprovođenje mjera su priče za malu djecu koje slušamo već pet godina. Nikad nitko nije kažnjen zbog toga, posebno ne zemlja kao naša koja se ipak drži ravnoteže. Hrvatska nije neka tvornica koja radi na daljinski upravljač iz Amsterdama ili Tel Aviva. Ovdje se moraju donositi odluke i preuzimati odgovornost, a to nitko od ljudi koji su trenutno na vlasti nije naučio. Govorim to kao upozorenje u interesu svoje zemlje', kazao je šef SDP-a.

Naglasio je da Hrvatska ima bolju situaciju s deficitom nego u ranijem razdoblju, manju nezaposlenost, veći izvoz i rast koji je baziran na investicijama i potrošnji.

'Hrvatsku smo ostavili u dobrom stanju, a oni koji ne mogu nabrojati do pet, neka uzmu naš projekt rasta', zaključio je Milanović koji je u Koprivnici sudjelovao na zatvorenom stranačkom skupu u sklopu predizborne kampanje za predsjednika stranke.

Osvrnuo se i na kritike iz vlastitih redova pa je tako kazao da ne prati nerad svog stranačkog kolege, europarlamentarca Tonina Picule. Svom protukandidatu Zlatku Komadini poručio je kako namjerava pobijediti i nastaviti voditi SDP.

'Komadini ne mogu pomoći na način da šutim i da se uopće ne kandidiram. To bi mu bilo najjednostavnije jer tako ne bi imao protukandidata i onda bi pobijedio', kazao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:53