DAN ODLUKE

MILANOVIĆ NIJE DOŠAO NA KONZULTACIJE, VESNA PUSIĆ: 'Dosad nitko nije pokazao 76 potpisa za jednu osobu'

 CROPIX

>>> NOVO 17:25 Zoran MIlanović nije došao kod predsjednice, a Vesna Pusić nakon što je izašla od predsjednice kazala je:

- Dosad nitko nije pokazao 76 potpisa za jednu osobu. Naš je stav ako ne dođe jedna osoba sa 76 potpisa za tu osobu, onda se treba ići na nove izbore.

---------------------

16:35 Milan Bandić isprva se pravio da ne zna tko je mandatar, a onda je potvrdio da je ime mandatara znao još u utorak kad je i dao potpis Domoljubnoj koaliciji i Mostu.

- Ne znam, ali mislim da se zove Orešković - govorio je Bandić. Na pitanje što misli o njemu, odgovorio je:

- Hvala Bogu da imamo čovjeka koji vodi Plivu i da može voditi ovu zemlju. Moja je odluka da se idu zasukati rukavi i da se ide raditi.

Dodao je da mu nije problematično jer nema političko iskustvo.

---------------------

>>> NOVO 16:06 Dvije suradnice Drage Prgometa poslije konzultacija kod predsjednice iznijele su različite stavove. Gordana Rusak novinarima je kazala da nisu još odlučili, a ni razgovarali ni sa kim, dok je njezina kolegica Irena Petrijevčanin Vuksanović dodala da će biti u oporbi. - Ne poznajem Oreškovića, rekla je Rusak.

---------------------

15:53 Zoran Milanović neće ići na konzultacije kod predsjednice Republike planirane za 17 sati, doznajemo iz SDP-a.

U ime koalicije Hrvatska raste na Pantovčak će otići samo predsjednica HNS-a Vesna Pusić. Koji je razlog za to, u SDP-u nam nisu znali reći, ali može se pretpostaviti da je Milanović shvatio da nema smisla ići na konzultacije kad je izvjesno da ćemo večeras imati mandatara ispred Domoljubne koalicije i Mosta, i to Tihomira Oreškovića.

---------------------

15:50 - Radimir Čačić kazao je da je poznato da su oni otpočetka podržavali Zorana Milanovića za mandatara, ali da se sad situacija promjenila.

- Mi smo otvoreni za razgovor i suradnju. Ako ćemo biti u oporbi bit ćemo u oporbi, ako budemo u vlasti bit ćemo u vlasti - kazao je Čačić. Također je dodao da poznaje Tihomira Oreškovića, te da je s njim surađivao kad ase gradila tvornica. Istaknuo je da se radi o sposobnom menadžeru, ali da je činjenica da on trenutno nema političku legitimaciju, a ni iskustvo.

- Biti premijer daleko je šire nego biti dobar gospodarstvenik jer je važno i političko isksutvo. Da su mene pitali,a nisu me pitali, istaknuo bi Mudrinića koji, primjerice, ima to političko iskustvo - kazao je Čačić.

---------------------

15.15 - Šest manjinaca došlo je u srijedu zajedno kod predsjednice na konzultacije, a kad su izašli Furio Radin kazao je da još nisu odlučili.

- Kad smo došli gore nije bilo usuglašenog mandatara, a kad smo izlazili navodno smo dobili usuglašenog mandatara. OK. Mi oko toga sad nemamo stav jer ne poznamo tog čovjeka, prvi put čujemo za to ime, razgovarat ćemo, vidjet ćemo, a možda se nešto još promjeni do 18 sati. Naši stavovi su poznati zato smo i došli zajedno. No sad želimo prvo vidjeti jel imamo službenog mandatara, želimo ga upoznati, a onda i s njim razgovarati, u ovom trenutku nemamo stav. Čuli smo ime ali ne možemo reći tko je, to morate pitati predsjednicu - kazao je Radin, a Pupovac je dodao da ne smiju otkriti ime koje je ispalo tijekom konzultacija. Radin je potvrdio da je jučer podržavao Petrova te dodao:

- Vidite jučer sam podupirao Petrova jer ga možda još nisam bio upoznao, a sad sam rezerviran dok službeno ne saznam o kome se radi. Ova je procedura anomalna i drugačija je od mnogih drugih. Dajte nam da malo dišemo. Izbori su sigurno jedno riješenje, ali ne znamo.

Pupovac je dodao da je politički prostora jako kontaminiran.

---------------------

NOVO 14.15 - Predstavnici manjina su zajedno otišli kod predsjednice.

---------------------

ZAGREB - U uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na petom krugu konzultacija počeli su se oko 13.30 okupljati novinari.

Zbog nedolaska ispričali su se zastupnici Mirko Rašković, Stipe Petrina, Ivan Sinčić te Dragan Vulin.

Neće doći ni Drago Prgomet jer je bolestan, a predsjednica Grabar Kitarović telefonski će se čuti s Erminom Lekaj Prsljeskaj, koja se također neće pojaviti, i Borisom Miletićem iz IDS-a.

Redom su najavljeni dolasci Veljka Kajtazija, Vladimira Bileka, Šandora Juhasa, Furia Radina, Milorada Pupovca, Radimira Čačića i Milana Bandića.

U 17 sati planiran je dolazak Zorana Milanovića sa suradnicima iz koalicije Hrvatska raste, a u 17.30 sati planiran je dolazak Bože Petrova i Tomislava Karamarka također sa surandicima iz Domoljune koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 20:00