OBILJEŽAVANJE TRAGEDIJE

Milanović nije došao u Voćin, ali glavna tema bio je Đakićev mail. Pogledajte što u njemu piše

Da, to je moj mail. Ne želim biti u prisustvu Zorana Milanovića - rekao je Đakić

Josip Đakić

 Goran Mehkek/Cropix

Obilježavanje 30-godišnjice voćinske tragedije, spomena na 13. prosinca 1991. godine kada su srpske paravojne postrojbe tijekom povlačenja pred hrvatskim braniteljima u Voćinu kod Slatine ubile 47 mještana i trojicu zarobljenih branitelja, ponovno je obilježio i sukob predsjednika Republike Zorana Milanovića s HDZ-om, Vladom, Saborom...

Počelo je još u utorak u prijepodnevnim satima kada je Josip Đakić, predsjednik HVIDR-e i HDZ-ov saborski zastupnik, koji je na obilježavanju trebao biti izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, organizatorima poslao mail u kojem ih obavještava da neće biti dio službenog protokola ako na obilježavanje dođe predsjednik Milanović, a završilo je tako da je predsjednik, prema Đakićevim riječima, zabranio vojsci da kod spomen-obilježja u Voćinu nose vijence Vlade i Sabora.

Mail koji je Đakić poslao organizatorima došao je i na adresu 24 sata, koji ga je objavio u izvornom obliku.

"Ja cu doc kao izaslanik pred hrv sabora i svonu duznost cu obavit i kao duznosik i kao covjek ukoluko vidim da i saznam da ce sudjelovat i nepocudni gost svonu obvezu upricit cu mimo protokola s onim pripadnicima hrv branitelja i pol koji jednako razmisljaju i osjecaju!! Lo", napisao je Đakić u mailu.

Milanović na kraju ipak nije došao u Voćin, nego je poslao izaslanika, umirovljenoga generala Marijana Marekovića, a onda se i Đakić pridružio službenom protokolu kao Jandrokovićev izaslanik. Dan poslije pitali smo Đakića zašto nije želio biti u Milanovićevu društvu.

- Da, to je moj mail. Poslao sam organizatorima obavijest da neću sudjelovati u protokolu, nego da ću kao čovjek i kao dužnosnik u ime Sabora položiti vijenac bez protokola. Ne želim biti u njegovu prisustvu. On se mora kao čovjek kultivirati da bismo mogli komunicirati. On je općenito bezobrazan prema svima, pa tako i prema meni. I zato sam odlučio da tako treba biti. Kada sam išao na misu u procesiji vidio sam da nije došao, pa sam odlučio sudjelovati u protokolu - rekao je Đakić, koji se uoči obilježavanja obljetnice Oluje u Kninu verbalno sukobio s predsjednikom države, a vezano uz prijam za ratne zapovjednike iz Domovinskog rata, kada je Đakić poručio da na prijam neće doći, iako je bio pozvan.

Milanović je tada za Đakića rekao: "Đakić nije general. Đakić je propalica i zastupnik. Baš propalica." Predsjednik HVIDR-e uzvratio je predsjedniku nazvavši ga dezerterom, nemoralnom huljom i političkim nitkovom. No, obilježavanje 30-godišnjice stradanja u Voćinu, kaže Đakić, opet je bilo protkano "Milanovićevom samovoljom te kršenjem Ustava i zakona".

- On je opet napravio jedan strašan propust i dozvolio si nešto što apsolutno nije u njegovim ovlastima. Zabranio je vojsci da nose vijence Sabora i Vlade. Nakon što su položeni vijenci braniteljskih i stradalničkih udruga te njegova izaslanika Marekovića, vojska je napustila mjesto. Počasno-zaštitna bojna je napustila spomen-područje u Voćinu nakon polaganja vijenca Ureda predsjednika. On je očito privatizirao vojsku i stvarno misli da zapovijeda vojskom u miru, iako mu je to dopušteno samo u slučaju rata. Pa, kako to čovjek ne može shvatiti? Uvijek je vojska nosila vijence svih državnih izaslanstava. Nije vojska samo njegova, nego svih nas - rekao je Đakić te dodao i da je to "novo dolijevanje ulja na vatru, iskakanje iz ustavnih i zakonskih ovlasti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:12