PROPALA PRIVATIZACIJA

MILANOVIĆ 'Ništa od HPB-a' LINIĆ 'Novac nam treba, ali u bescjenje ne prodajemo'

U Banskim su dvorima ostali neugodno iznenađeni ponudom Erstea u kojoj ta banka traži od države da joj jamči i naknadu eventualnih gubitaka zbog rezervacija i sudskih tužbi koje se vode protiv HPB-a
Zagreb, 200212.Hrvatski sabor nastavio je zasjedanje raspravom o Vladinom prijedlogu drzavnog proracuna s planiranim rashodima u iznosu od 118,84 milijardi kuna, dok su prihodi planirani u iznosu od oko 108,95 milijardi kuna.Na slici: predsjednik Vlade Zoran Milinovic i ministar financija Slavko Linic.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Kao što je najavila, Vlada je danas odbila ponudu Erstea za preuzimanjem Hrvatske poštanske banke (HPB), posljednje veće banke u državnom vlasništvu.

Erste je, naime, jedini podnio obvezujuću ponudu za kupnju 99,13 posto dionica HPB-a i za to je ponudio ukupno 103,3 milijuna eura, što je oko 27 milijuna eura manje nego što je ponudio u prvom krugu.

Drugi ponuđač, mađarski OTP, nije ni podnio obvezujuću ponudu za HPB, a u prvom je krugu nudio do 118 milijuna eura. Kako je Vlada upravo cijenu postavila kao glavni uvjet za prodaju HPB-a, Banski su dvori danas odlučili Ersteu dati odbijenicu, pa HPB do daljnjega ostaje u državnim rukama.

„Ništa od HPB-a u ovom trenutku. Stvar vrijedi koliko je netko spreman platiti, ako to prodavatelja zadovoljava. No, nas ta cijena ne zadovoljava“, kratko je ocijenio premijer Zoran Milanović.

Osim cijene koju je ponudio za HPB, a koja je čak i ispod tržišne cijene dionica HPB-a, u Vladi su posebno nezadovoljni mogućnošću daljnjeg rušenja cijene, što je Erste naveo u svojoj ponudi.

Naime, prema riječima ministra financija Slavka Linića, u Ersteu su ocijenili da HPB ima previše tužbi i plasmana koje treba pokriti, a za njih bi, prema ponudi Erstea, trebao jamčiti državni proračun, što je Linić okarakterizirao kao ucjenjivanje.

„Sve to pokazuje da je cijena koju nude premala za banku koja se uspješno oporavila od ranijih gubitaka. Banka će nastaviti s konsolidacijom svog poslovanja“, poručio je Linić, preporučivši Vladi da odbije ponudu Erstea.

Vlada je danas pokrenula i postupak otkazivanja kolektivnih ugovora za zaposlenike u osnovnim i srednjim školama, te u znanosti i visokom obrazovanju. Na taj potez, poručio je ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović, Banski su se dvori odlučili jer sa sindikatima nisu uspjeli postići dogovor i zbog teškog gospodarskog stanja u zemlji.

Linić: 'U bescjenje ne prodajemo'

„U bescjenje ne prodajemo“, riječi su kojima je ministar financija Slavko Linić nakon sjednice Vlade prokomentirao današnju odluku Banskih dvora da odustane od prodaje HPB-a.

Linić je to kazao ocjenjujući ponudu Erstea, jedinu obvezujuću ponudu koja je stigla na natječaj za prodaju 99,13 posto dionica HPB-a. Erste za taj vlasnički udio nudi 103,3 milijuna eura, što u Vladi smatraju preniskom cijenom za jednu od većih banaka, koja se nastavlja širiti na tržištu. Taj iznos je, izračunao je Linić, samo 54 posto vrijednosti kapitala banke.

Štoviše, u Banskim su dvorima ostali neugodno iznenađeni ponudom Erstea u kojoj ta banka traži od države da joj jamči i naknadu eventualnih gubitaka zbog rezervacija i sudskih tužbi koje se vode protiv HPB-a. U praksi, to znači da bi konačna cijena bila još manja. „To je odluka Vlade. Novac nam treba, ali ne pod svaku cijenu“, zaključio je Linić, dodavši kako će država i bez novca od prodaje HPB-a uspjeti zatvoriti ovogodišnji proračun. ( A. M.)

Hrvatske zastave na pola koplja na dan Mandelina pogreba

U nedjelju, na dan pogreba Nelsona Mandele, zastave Hrvatske i EU na svim državnim i lokalnim institucijama bit će spuštene na pola koplja, odlučila je danas Vlada.

Mandela je, ocijenila je šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić, bio borac protiv apartheida i prvi predsjednik slobodne Južne Afrike, te služi na ponos kako toj zemlji, tako i Africi i čovječanstvu u cjelini. ( A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 04:04