PREDSJEDNIK RH

Milanović o Banožiću: ‘Vidite što se događa kad je postupak tajan! To je ovo zbog čega bi Plenković hapsio...‘

Hrvatska se ponaša čudno, kao zadnji luzer. Drugi rade što hoće, rekao je

Zoran Milanović

 Ranko Šuvar/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je u petak vezano za kaznenu prijavu protiv bivšeg ministra obrane tajnost Marija Banožića koju je policija tek danas potvrdila - da je tajnost postupka opasna glupost, a "premijer bi zbog toga hapsio".

"Vidite što se događa kad je postupak tajan, to je ovo zbog čega bi Plenković hapsio, a vi ste to nazvali netransparentnim i tajnovitim. To treba biti što transparentnije jer se radi o ekstremnim ovlastima nekih državnih tijela. Ovlastima da uhićuju, hapse, privode, podižu optužnice", kazao je Milanović novinarima nakon svečane sjednice Gradskog vijeća Nove Gradiške.

PU vukovarsko-srijemska tek danas je potvrdila da je protiv bivšeg ministra Marija Banožića podnesena kaznena prijava nadležnom tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće iz nehaja koju je skrivio 11. studenog u 6.15 sati dok je išao u lov, nekoliko dana nakon što su neki mediji počeli pisati o tome.

"Zato je tajnost postupka opasna glupost i ukinuta u vrijeme moje većine u parlamentu”, rekao je predsjednik.

Milanović je pozvao ljude koji "imaju potrebu voziti automobile teže od dvije tone" da ih ne ukrašavaju dodatno "elementima dekoracije koji idu na mletačke i otomanske galije, vikinške drakare, da ne ubijaju ljude".

"Nego da ih voze onako kako su ih registrirali i kako su prošli tehnički pregled", dodao je.

Osvrčući se na proširenje istrage EPPO-a protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac zbog sumnje da je privatne zabave plaćala nacionalnim, ali i EU novcem, komentirao je da je teško više pratiti.

"Teško je više pratiti, nisu to afere, to su čudni događaji, neobjašnjive situacije, jedan za drugim, zadnjih godina to ne prestaje", rekao je.

Govoreći o vozilima Bradley, koja su stigla u Hrvatsku, Milanović kaže da se borio za njih "kao mater za dite". "Da nije bilo mene to Hrvatske ne bi vidjelo, uzeli bi Ukrajinci ili netko treći", ustvrdio je.

"To je skoro bačeno niz vodu i nije jasno zašto Hrvatska nije uzela nešto što joj se nudilo na dar. To je došlo do faze realizacije prije dvije godine i nikad neću imati odgovor, a malo tko je uključeniji od mene, kako je moguće da se odluka o odustajanju od poklona preokrenula. To je dobro za Hrvatsku", kaže.

Predsjednik se osvrnuo i na vijesti da dio BBB-a izlazi na slobodu, uz komentar da je "čudan normativni okvir na koji smo pristali ulaskom u EU".

"Hrvatska se ponaša čudno, kao zadnji ‘luzer‘. Drugi rade što hoće. Sad će ih puštati jednog po jednog, jedino mogu pitati kakvo je to pravo, što je to. Znači i toga ima u Europskoj Uniji, super. U Hrvatskoj to neće doći dok sam je predsjednik. Učinit ću sve da mi nemamo takav sustav kolektivnog kažnjavanja", naglasio je.

Predsjednika su novinari pitali oko toga da je u posjetu gradu na čijem je čelu čovjek protiv kojeg je dignuta kaznena prijava, Vinko Grgić, na što je Milanović rekao da nije svaka situacija ista.

Grgića, uz još nekoliko njih tereti se za kaznena dijela aktivne i pasivne korupcije i zlouporabe položaja između 2018. i 2021, radi se o građevinskim projektima čija je ukupna vrijednost 22,6 milijuna eura.

"Postoje gradonačelnici kojima, nema majci, da bih došao i sklanjao sam se od njih. Nije svaka situacija ista. Bilo je gradonačelnika za koje je jasno da su kabadahije i lopovi", kazao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:12