SPORNI ISTUP O RUSIMA

Milanović o izjavama Grabar Kitarović: ‘Razumijem da se želiš oprati, ali... Pitat ću je u New Yorku, opet se ugurala‘

Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da su se Rusi umiješali u predsjedničke izbore na kojima je izgubila od Milanovića.

Zoran Milanović

 Lucija Ocko/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjeluje na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pazina, a uoči sjednice novinarima je dao izjavu. Na početku se dotaknuo svoje prethodnice Kolinde Grabar-Kitarović i njenih izjava da su se Rusi umiješali u izbore na kojima je ona izgubila.

“Želi se vjerojatno oprati od odnosa s Putinom, koji je bio blizak. Nemoj to raditi preko hrvatske grbače, nađi drugi način”, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović komentirajući izjavu bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u britanskom podcastu u kojemu je svoj poraz na izborima pripisala ruskom hibridnom utjecaju.

„Prva asocijacija mi je bila drugi album grupe Clash “Give them enough rope“, pa onda tri točke pa će se sami objesiti. Znači, dajte im dovoljno špage, štrika pa će se već sami objesiti. Taj drugi dio ne piše, ali riječ je o staroj engleskoj uzrečici i poznatom albumu. Ostao bih na tome“, slikovito je objasnio predsjednik Milanović, te dodao: „Razumijem da se želiš oprati od nekih stvari, ali nemoj prljati nas. Ne znam koji je razlog, pitajte nju. Ili ću je ja pitati jer je opet na popisu delegacije za New York, opet sam to potpisao. Idemo za dva dana na zasjedanje Opće skupštine UN i opet se ugurala tamo”.

Predsjednik smatra kako bivša predsjednica “očito želi negdje van, a fotografije gdje Putinu uvaljuje one majice - to kompromitira i to treba izbrisati, ali nemoj to mojim nosom to brisati”.

Novinari su predsjednika Milanović tražili i da komentira ministra Gordana Grlića-Radmana i činjenicu da nije prijavio u imovinsku karticu milijunske iznose dividende primljene na račun. “Puno sam toga rekao, sve istina, o tome kako su se dočepali te tvrtke. To je monopolist. I trebalo ju je nacionalizirati 1991., ali nije ispalo tako, to su dobili oni koji su time upravljali kao komunistički karijeristi. Brutalno su se obogatili kroz taj monopol”, kazao je Predsjednik i dodao da “ne bi to bio problem da ne lažu cijelo vrijeme o identitetu i tome tko su i što su”. “A Grliću-Radmanu ni četiri milijarde eura ne bi pomogle da bude ono što želi biti. I siguran sam da će nakon ovoga napredovati“, rekao je.

Predsjednik Milanović pozvao je danas Vladu Republike Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića da poduzme sve potrebno kako bi riješili egzistencijalne probleme s kojima su suočeni hrvatski državljani, navijači, u grčkim zatvorima.

“Naši državljani u grčkim zatvorima imaju egzistencijalne probleme, kako dobiti novac, kako kupiti vodu? Jer, voda iz vodovoda se ne može piti, dakle, vodu trebaju kupiti, a ne mogu dobiti novac na redovit način. Jučer sam razgovarao s njihovim blisko povezanim osobama i mislim da hrvatska vlada može učiniti puno više”, rekao je predsjednik Milanović u Pazinu.

O problemima s kojima se suočavaju hrvatski državljani u grčkim zatvorima pisao je jučer i premijeru Plenkovića, imajući u vidu da postoji mogućnost da oni u zatvorima ostanu još mjesecima. “Nadam se da će premijer u dobroj vjeri i uz odgovornost koju ima poduzeti nešto”, rekao je predsjednik Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:59