‘NEKI SU SVETE KRAVE‘

Milanović o mjerama u Austriji: ‘Katastrofa, katastrofa! Danas ćemo pozvati njihovog ambasadora‘

‘Nije znanstveno terorizirati ljude i s obzirom na to da je ovo Europska unija i da sam ja europski državnik, mene ovo svrbi‘
 Vlado Kos/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak da će njegov ured pozvati na razgovor austrijskog veleposlanika zbog zabrinutosti za "temeljne ljudske slobode", nakon što je Beč pozvao na razgovor hrvatskog veleposlanika zbog izjave Milanovića da ga austrijske covid mjere podsjećaju na fašizam.

Na pitanje o austrijskom uvođenju lockdowna za sve stanovnike i najavi obveznog cijepljenja od veljače 2022., Milanović je rekao da je to "katastrofa".

"Mislim da su Šveđani puno pametniji od njih, od vladajuće garniture. I danas će austrijski ambasador biti pozvan kad već oni pozivaju naše, da mu izrazimo našu duboku zabrinutost za temeljne ljudske slobode u Austriji", kazao je Milanović novinarima u Našicama

"To se radi, naše ambasadore stalno pozivaju radi neke gluposti, pa ćemo i mi njihove", dodao je.

Milanović je prošloga tjedna u Vatikanu kritizirao uvođenje "lockdowna za necijepljene" u Austriji, poručivši da to nije odluka utemeljena na znanosti, već metoda koja podsjeća na tridesete godine 20. stoljeća. Beč je kritizirao Milanovićevu izjavu i pozvao je na razgovor hrvatskog veleposlanika u Austriji Danijela Glunčića.

Kazao je kako vlade nekih zapadnoeuropskih država "ribaju pod s (mađarskim premijerom Viktorom) Orbanom i Poljacima", a neki su "svete krave koje sve što naprave je savršeno".

"Ne, glupo je. Nije znanstveno i terorizirate ljude. S obzirom da je ovo Europska unija, da sam ja europski državnik, mene to svrbi", poručio je Milanović.

Hrvatski je predsjednik također kazao da ako Nizozemci mogu svaki tjedan komentirati Bosnu i Hercegovinu, onda će on situaciju u Rotterdamu.

"Pobunio vam se narod. I to ne useljenici, nego plavokosi, plavooki Nizozemci su se pobunili. Razmišljajte malo, gospodo", poručio je, referirajući se na nasilne prosvjede protiv covid potvrda u Rotterdamu.

Govoreći općenito o sve oštrijim mjerama koje se uvode širom Europe, Milanović je rekao da to "dolazi i od briselskih tupoglavaca" i da takvih mjera nema u skandinavskim zemljama.

"Ove odluke ne donosi nikakva znanost, ovo je sve impuls, koji od nekud dolazi, nije nikakva zavjera, pakleni plan da nas se uništi. Naprosto neki ljudi se ponašaju inertno kao kad krava ide niz cestu", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 05:37