PREMIJER AKTUALNO

MILANOVIĆ O ODUSTAJANJU OD MONETIZACIJE Htjeli smo da nas ne kamatare 25 godina...

Zagreb, 110115.Perkovceva 2.Izborni stozer predsjednickog kandidata Ive Josipovica u Novinarskom domu prati objavu rezultata izbora za predsjednika Republike Hrvatske.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

Premijer Zoran Milanović gostujući u emisiji HRT-a Javna stvar potvrdio je da Vlada odustaje od monetizacije autocesta.

- Namjera je bila da se ogroman javni dug smanji i da nas ne kamatare sljedećih 25 godina. Sada kada je skupljeno dovoljno potpisa, ne vidim način da Ustavni sud zabrani taj referendum. Osjećam se zaista loše kada vidim da nam u 25 godina prijeti više od 4,5 milijardi eura kamata. Sada smo dužni 4 milijarde eura za glavnicu za autoceste - kazao je premijer koji je komentirao i jučerašnji susret s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

- Nije točno da sam zabranio fotografiranje na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Ako hoćete fotografije, pozivam predsjednicu da se nađemo na fotografiranju kada se otvara most na Čiovu za tjedan ili tjedan i pol - dodao je Milanović.

Kazao je kako s njom nije razgovarao o vanjskoj politici iako Kolinda ide u posjet Angeli Merkel te je kazao kako ne zna hoće li predsjednica putovati na sjednice Europskog vijeća.

- To treba pitati predsjednicu. Vidim problem u tome da predsjednik sudjeluje i na summitima NATO-a jer se i tamo priča i o financijskim stvarima koje ona ne može obećati. Predsjednica može afirmirati ono što vlada već radi. Jedino Vlada može preuzeti obvezu. Predsjednik mora prenijeti jasno koordiniran stav s Vladom. Vlada je ta koja vodi vanjsku politiku. Ja odgovaram Saboru. Vlada usvaja stajališta za EU Vijeće. Tri godine to tako funkcionira i sad ispada da se ja moram braniti. Predsjednika u ovoj priči nema.

Premijer je komentirao i zahtjev Kolinde Grabar-Kitarović za zajedničkom sjednicom Vlade.

- Vlada nije parlaonica, a to nije ni Sabor. Ona nije poslala prijedlog dnevnog reda. Ukoliko ona želi doći na sjednicu vlade u redu, ali samo ako ima prijedloge za konkretne stvari, drugačije se ne može. Za opće stvari možemo sjesti i razgovarat - zaključio je Milanović.

Premijer je kazao kako Vesna Pusić ima njegovu potporu u kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a i dodao kako je to vrijedno pokušati.

Komentirao je i moguće izvanredne izbore.

- Zašto to ne bi bilo redovno u veljači, nakon što mandat istekne. U ovom trenutku smo koncentrirani na posao, da građani vide da je u veljači potrošnja porasla za 3,5 posto. Ne najavljujem redovne izbore, najavljujem rezultate. Ova zemlja je urednija i bolje vođena nego prije tri godine. Ali ne isključujem mogućnost da izbori i budu ranije. Sve je moguće. U ovom trenutku razmišljam o tome što radim, a radim na hrvatskom boljitku.

U ovoj godini nećemo uvesti porez na nekretnine. To je veliko pitanje. Ja obećanja mogu dati samo građanima, EU komisiji možemo dati plan, i onda vidjeti možemo li ga ispuniti. Mi nismo Grčka, mi idemo polako i mijenjamo se. Nama novac koji Grčka treba, ne treba - zaključio je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:12