NEZADOVOLJAN JE

Milanović o optužnici protiv pilota: ‘Sudovi u Beogradu su neovisni kao one dame po Brooklynu dok ne dođe svodnik‘

‘Mi možemo podignuti optužnicu protiv predsjednika Vučića zato što je divljao na teritoriju Hrvatske‘

Zoran Milanović

 Joško Šupić/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović u posjetu je manifestaciji Špancirfest u Varaždinu gdje je novinarima komentirao aktualne političke teme.

"Naći puno novca. Ali sad je kasno, neće ga nitko naći... Ni Nijemci jer je rat već pola godine u Ukrajini. Sve ovo što se događa je posljedica rata. I Covid krize u kojoj je štampano puno novca", odgovorio je na pitanje koje bi mjere pomoći trebala Vlada donijeti da se lakše prebrodi jesen, piše Dnevnik.hr.

"To je strateški problem. To je problem cijele Europe koja se ponaša kao pijun. Morat će sjest za stol Rusi i Amerikanci. To je jasno već godinama", dodao je.

Na pitanje o veleposlanicima, rekao je da je sve na premijeru.

"To je trebalo biti gotovo prije dvije godine. Kad se Plenković odluči. Pričao sam o tome deset puta", kaže Milanović.

Osvrnuo se i na optužnice protiv hrvatskih pilota.

"Imamo još jedan razlog za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost. Ovo što je napravio službeni Beograd, ne neko neovisno tužiteljstvo...", rekao je Milanović.

"Tužitelji su inače dvojbeno neovisni. U nekim državama jesu, u nekima i jesu, i nisu. U Beogradu su neovisni kao one dame koje su po Brooklynu i Harlemu i Bronxu eksperimentirale s centrifugalnom silom dok vrte torbicu oko ruke. To je otprilike ta vrsta neovisosti. Dok ne dođe svodnik. A svodnik je stalno u blizini. To je svodništvo, a ne neovisno tužiteljstvo", kazao je Milanović.

"Pokazuje se dobra volja da se priča o ratu u kojem je Srbija napala Hrvatsku konačno stabilizira, i onda puf. Evo ti optužnica. Tema je važna za Vijeće da uskladimo stav kako žemo reagirati. Ja bih sad trebao reagirati iz koljena, iz kuka", kaže.

"Vučić i suradnici su odlučili da je sada trenutak da se podigne optužnicu protiv četiri ratna zapovjednika. Ja ne želim raspravljati o tome jer Srbija nema nadležnost. Mi možemo podignuti optužnicu protiv predsjednika Vučića zato što je divljao na teritoriju Hrvatske, a ne na Petrovačkoj cesti, kao u pjesmi Branka Ćopića na kojoj su poginula neka djeca. Meni je žao zbog toga, ali za to ne mogu biti odgovorni hrvatski zapovjednici", kaže Milanović.

"Ja nikada ne idem na tu bijednu patetiku da spominjem hrvatsku djecu. Djeca su djeca. Tko na taj način spominje djecu, taj je lažljivac", rekao je Milanović. Kaže kako Hrvatska mora reagirati,

"Reakcija Plenkovića i Vlade je da se mi s tim ne slažemo. To nije dovoljno. Kako ćemo zaštiti svoje ljude?", pita se Milanović.

Kaže da je sve skupa besmislena priča jer si Srbija uzima za pravo da sudi sve događaje koji su se dogodili bilo gdje na prostoru bivše države, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:09