PISAO JUTARNJI

MILANOVIĆ O ORUŽJU ZA IRAK 'Ne bježimo od odgovornosti, ali se ne guramo ni u prvi red'

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović potvrdio je danas da je Hrvatska udovoljila zahtjevu SAD-a i toj zemlji darovala oružje iz zaliha HV-a. O oružju koje je Hrvatska poslala SAD-u jučer je prvi izvijestio Jutarnji list
 Emila Elvedji / CROPIX

GUNJA - Oružje koje je Hrvatska poslala SAD-u je zanemarive količine, rekao je premijer Zoran Milanović u Gunji, odgovarajući na novinarsko pitanje o tome jesmo li poslali oružje Kurdima o čemu je jučer prvi izvijestio Jutarnji i postoji li zbog toga teroristička opasnost po Hrvatsku.

HRVATSKA U BORBI PROTIV ISLAMISTA Na zahtjev SAD-a šaljemo oružje za iračku vojsku

- Mi smo s jedne strane vrlo hrabri, prošli smo jako puno, napatili se, nakon Bošnjaka u BiH, najviše u Europi, a s druge strane stalno nas s nečime plaše i pred nečime strijepimo. Moramo se riješiti tih kompleksa. Mi smo mala, moderna država, članica EU i NATO-a, što sa sobom povlači određene obaveze i određena neugodna stanja. To nije oružje za Kurde. To su zanemarive količine. Mi smo od Amerikanaca u zadnjih pola godine dobili preko 200 najmodernijih logističkih kamiona i inače smo znali ranije slati u SAD naše viškove.

Ako će oni s time pomoći borbu za demokraciju, a protiv isključivosti i fundamentalizma, ne muslimanskog i islamskog, već bilo kojeg, ako to posluži tome onda je za mene to prihvatljiva priča. Islam nema veze s onim što se događa u Iraku. To je složena, komplicirana teroristička organizacija koja pokušava zavladiti u tom dijelu svijeta i tome će se suprotstaviti oni koji za to imaju resurse, a to je SAD, naši partneri u NATO-u. Ne možemo pobjeći od odgovornosti, ali se ne guramo ni u prvi red. To što se događa u Iraku treba zaustaviti - rekao je Milanović, koji se osvrnuo i na najave o smanjenju poreznih stopa na plaće.

MILANOVIĆ OPET U GUNJI 'Mene i dalje zanima zašto je kao tikva pukao ganc novi nasip na Savi'

- Činjenica je da imamo najvišu poreznu stopu od 40 posto koju primjenjujemo vrlo nisko, na ljude koji zaista nisu bogati, nego malo solidniji srednji sloj. Kod nas će ta stopa ostati, ali na veće plaće, da improviziram na 14 tisuća kuna, a na na 9000, kao što je sada. Oni koji imaju više trebaju više i dati. Idemo prema tome da nam tzv. srednji sloj bude izuzet od tako visoke porezne presije, a da razuman porezni pritisak počne zaista tamo gdje je visoki srednji sloj i bogatstvo. Neka ostane ta visoka stopa, neka bude i viša od 40 posto, ali za one koji imaju jako puno novaca i imovine. To što ćemo dati srednjem sloju neće otići na jahte i glisere, već za robu široke potrošnje - istaknuo je Milanović

Kada je riječ o prodaji putovnica stranim investitorima, o čemu u Vladi razgovaraju, što posljedično vuče priče o sumnjivom kapitalu premijer je odgovorio kako je „cijeli londonski City krcat ljudima koji su zaradili milijarde u Rusiji i sličnim državama, što nikada nije bio problem i ti su ljudi dobivali britansko državljanstvo, bez da se pitalo odakle je taj novac.“

- Za mene postoji kapital koji je kriminalnog porijekla i tu moramo biti strogi. Nijedna država ne čeprka u zadnji detalj koje je porijeklo nekog novca, a to najmanje rade u londonskom Cityju i Parizu. Ovo nije definitivna odluka, o tome razgovaramo. Ako netko donosi pet milijuna eura, nije na tjeralici Interpola, želi to uložiti postavlja se pitanje je li on zaslužio biti hrvatski državljanin, a imamo ljude koji su ovdje 15 godina, a nisu ostvarili državljanstvo. To je isto pitanje hrabrosti. Nemam definitivan odgovor na to - kazao je premijer, osvrnuvši se i na pitanje pretplate HRT-u kazavši kako se HRT mora restrukturirati te da Vlada „očekuje uštede i racionalizaciju za isti novac ili više programa ili razgovor o tome plaćaju li građani previše.

- Srbija je ukinula pretplatu, a time se uništava jedna institucija. HRT je hrvatska institucija, samo je pitanje plaćamo li to previše - rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:54