PREDSJEDNIK U SLAVONIJI

Milanović o padu drona: ‘Još čekam nalaz vještačenja, ne razumijem zašto još nije gotov‘

Milanović je komentirao osim pada drona i situaciju u Ukrajini, ali i u BiH

U vojarni 5. gardijske brigade

 Vlado Kos/Cropix

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović nakon posjeta Slavonskom Brodu dao je izjavu za medije te je kazao kako 'Hrvatsko gospodarstvo nije ugroženo, ali da će imati problema.

Komentirao je pritom rat u Ukrajini.

'Cijeli svijet pati zbog toga. Sada bilo bi najbolje da rat što prije završi. Da bude što manje mrtvih i da bude pravde, da ne bude baš po ruskom, sad je li to moguće, vidjet ćemo.'

Na pitanje o padu letjelice u Zagrebu predsjednik je istaknuo kako mu je neobično da nalaz u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić još nije gotov.

'Ja još čekam nalaz vještačenja. Nadam se da će premijer uskoro o svemu obavijestiti javnost. Ne razumijem zašto to već nije gotovo i kada ćemo znati je li bilo tragova eksploziva na letjelici', rekao je Milanović, a onda komentirao situaciju oko izbora u BiH i zaključio kako je hrvatska diplomacija 'konačno napravila svoj posao'.

'Hrvatska ne komada BiH, niti planira ikakvu agresiju, a bogami ni Srbija, niti Rusija, jer ne mogu. Ovo je prvi puta gdje mjesecima trpimo svinjarije iz Bruxellesa da je hrvatska diplomacija napravila što je trebala. Jer hrvatski je interes ravnopravnost sva tri naroda u BiH. To je jako važno za stabilnost te države', zaključio je predsjednik.

Kazao je kako nije posao NATO-a da detektira dron.

'To nisu ni Mađari uspjeli identificirati. To NATO ne može raditi, to nije posao NATO-a. Osim ako ne uđemo u svjetski sukob i aktivira se članak 5. Onda NATO preuzima vaše nebo, a to može samo SAD. Ne mogu Englezi, oni samo pričaju. NATO ima svoje probleme, ali nije nikad nije imao moždanu smrt, međutim nije NATO taj zbog kojeg je Hrvatska ušla u NATO nego jer je tamo jedna država koja jamči sigurnost, a to je SAD. I vozila i helikopteri koji dolaze, a za koje nisu izgrađeni hangari, jer je ministar bistrooki zaspao, dolaze na poklon od SAD-a. To je jedina država koja ima kapacitete za to. Ni Njemačka, ni Britanija', kazao je Milanović i dodao kako se ne osjeća dobro kad vidi da Rusija eksperimentira s hipersoničnim oružjem.

'O NATO-u sve racionalno, ne sve najbolje. Postoje sposobnosti koje imaju Amerikanci, nema ih ni Njemačka, nema ih ni Francuska. I kad gledam kako Rusija eksperimentira s uglavnom novim hipersoničnim oružjem, onda se ne osjećam dobro želim da to i moj zaštitnik ima, a trenutno nema. I zato mi je trenutno jako važno da to postane nešto što Amerika ima u svom arsenalu. Govorio sam da je Rusija vrlo hladna i mračna država, ne možemo je mjeriti svojim jardom', rekao je.

Predsjednik je danas sudjelovao u Vinkovcima na obilježavanju 15. obljetnice ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a nakon toga je u Slavonskom Brodu posjetio tvrtku "Đuro Đaković Grupa“ d.d. u kojoj je održao sastanak s Upravom te obišao proizvodni pogon tvrtke nakon čega je dao izjavu za medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2022 01:03