SJEDNICA VLADE

MILANOVIĆ O PELJEŠKOM MOSTU 'Nemojte ugrožavati hrvatske interese'

 Goran Mehkek/Cropix

Saga o Pelješkom mostu ponovno je uzbudila duhove na Markovu trgu. Nakon što je u jednim dnevnim novinama objavljeno da studija koju pripremaju u Bruxellesu potvrđuje da je gradnja tog mosta najbolji način povezivanja hrvatskoga sjevera i juga, na cijeli se slučaj osvrnuo i premijer Zoran Milanović.

„Takvi preuranjeni zaključci štete hrvatskim interesima i umanjuju prilično velike šanse da dobijemo taj projekt. Tumače se kao oblik javnoga pritiska na one koji donose odluku, pa pozivam da se to ne radi“, poručio je Milanović na današnjoj sjednici Vlade.

Dodao je, međutim, kako je siguran da se njegov savjet neće poslušati, no istakao je da se u ime Vlade mora ograditi „jer gotovo je tek kada bude gotovo“.

„Ne ugrožavajmo svoje šanse i financijske interese Hrvatske na ovakav način“, zaključio je Milanović.

Cijeli je slučaj poslije sjednice Vlade komentirao i ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, koji je novinarima kazao da ne namjerava komentirati preporuke iz studije, kao i da se strogo pridržava čuvanja poslovne tajne.

„Studija formalno nije stigla u Zagreb. Tu se radi o normalnim konzultacijama koje ministarstvo ima s izrađivačima studije, a zaključak će biti poznat u prvoj polovici prosinca. Dakle, ovdje je riječ isključivo o konzultacijama, a ja neću komentirati rezultate do formalnog završetak studije“, poručio je Hajdaš Dončić.

POTVRĐENO Za kupnju udjela u CA nije stigla ni jedna ponuda

Hajdaš Dončić je potvrdio i da za kupnju udjela u Croatia Airlinesu nije stigla ni jedna ponuda, te je najavio da Vlada ide dalje s privatizacijom nacionalnog avio-prijevoznika.

NIJE STIGLA NITI JEDNA PONUDA! Nitko ne želi 49 posto Croatia Airlinesa

„Za CA nije stigla ni jedna ponuda. To možemo promatrati iz dva aspekta. Jedan je ohrabrujući jer po prvi puta CA u ovoj godini ima i operativnu, i neto dobit. Plan restrukturiranja se provodi apsolutno po PS-u i u najavi je gradnja trećeg hangara. Ti će rezultati pomoći CA da u drugom krugu natječaja, s kojim mi nastavljamo, budu i neke druge kompanije za koje smo zainteresirani. Kompanija, dakle, sada ne dobiva subvencije, nego živi od onog što ostvari na tržištu“, kazao je Hajdaš Dončić.

Dodao je kako je interes za ulaskom u vlasničku strukturu CA dosad pokazivalo pet do šest kompanija, i to s Dalekog istoka. No, sustav javne nabave koji postoji u Hrvatskoj i EU očito, ocijenio je Hajdaš Dončić, „nije familijaran“ za neke tamošnje kompanije. Resorni je ministar uvjeren da će interes za CA u drugom krugu biti veći, te je proučio da poslovanje tvrtke nije ugroženo.

Hajdaš Dončić nije htio komentirati nalaze Državne revizije, istakavši kako se primjedbe državnih revizora odnose na razdoblje u kojem on još nije bio ministar. „U zadnje dvije godine situacija je značajno bolja“, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:01