DRUGI PUT U DVA DANA

MILANOVIĆ O SKUPIM AUTIMA 'Nije im mjesto u ministarstvima, koristit će ih MUP, a mi ćemo si nabavljati srednju klasu'

'Ljude smeta nepravda, nejednakost i pljačka, a ovo je bio tehnički propust,' rekao je Milanović
Zagreb, 180214.Trg Sv. Marka, Vlada.Premijer Zoran Milanovic na izvanrednoj press konferenciji povodom nabavke novih automobila za Vladu.Foto: Ranko Suvar / CROPIX.
 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Ovo je važno, kao prvo da budemo razumni i skromni, a kao drugo da ne manipuliramo jedni drugima - izjavio je premijer Zoran Milanović na danas sazvanoj tiskovnoj konferenciji kako bi iznio nove brojke oko kupljenih automobila koje dan ranije nije imao. Kazao je kako su to realne brojke, znatno manje od onih koje je ranije naveo.

- Jučer nismo sve rekli jer smo išli na galamu, pa smo u dobroj vjeri, a tako se obično ponašate kad imate čistu savjest, igrali na prvu loptu. Brojke su ipak malo drugačije. Za početak, ne mijenja se ništa, skuplji auti idu tamo gdje će biti na usluzi policiji i protokolu, a ministri će dobiti automobile srednje klase, rekao je Milanović i iznio, kako je rekao, stvarne troškove.

- Iznos od 650 tisuća kuna nije cijena automobila, to su ukupni troškovi kroz pet godina zajedno sa svim ratama leasinga i sa troškovima održavanja, dakle to je ukupan agregat svih troškova. Na to možemo jos dodati cijenu benzina koja se potroši, cestarinu, dnevnice vozača pa ćemo doći do milijun i pol kuna. Dakle, cijena najskupljih vozila s PDV-om, kada se isključi održavanje i kamata je oko 450 tisuća kuna, pojasnio je Milanović. Dodao je da kad se od toga oduzmu davanja drzavi koja se vraćaju u državni proračun, u slučaju najskupljih automobila zajedno s posebnim porezom na motorna vozila, trošarinom i PDV-om sto je 190 tisuća kuna, da se dođe na 270 tisuća kuna, sto je cijena vozila od strane prodavača, s njegovom maržom.

- Cijena vozila neto je oko 450 tisuća kuna, 650 tisuća kuna zaboravite, naglasio je Milanović. Rekao je kako je dan prije bio u krivu kad je govorio da se odličan auto može nabaviti za 350 tisuća kuna.

- Ova srednja klasa, ukupni su troškovi svih leasing rata, koje uključuju održavanje i kamatu, neto cijena automobila je 207 tisuća kuna. Kad od nje odbijemo sve moguće poreze, davanja, trošarine, onda je to 120 tisuća kuna, rekao je premijer i naglasio da se i dalje radi o luksuznim autima, i o jako puno novca koji si mnogi u Hrvatskoj ne mogu priuštiti.

Na pitanje je li to ipak pretjerano kad se pogleda serijska oprema i kozna sjedala, Milanović je odgovorio da je to potpuno pogrešno i da su automobili bez takve opreme.

- Možemo raskinuti ugovor i platiti ogromne penale, ali ovo nam i tako treba u nekom sljedećem koraku i u ovim stvarima smo puno racionalniji i štedljiviji od svojih prethodnika, a u četvrtak ćemo na Vladi promijeniti odluku tako da ćemo specificirati da se radi o srednjoj klasi vozila osim za potpredsjednike Vlade. Da smo ranije o tome razmišljali, a da je ova nabavka utvrđena na Vladi u ožujku prošle godine, možda bismo to ranije napravili, ovako ne smatram da je išta izgubljeno, ovako ćemo te aute staviti u drugi resor, a radi se o deset vozila, rekao je premijer. Upitan je li svjestan da i ovakve cijene iritiraju ljude, kazao je:

- Zaključke donesite sami. Ljude smeta nepravda i kriminal, ako mogu govoriti u ime ljudi. Ljude smeta nepravda, nejednakost i pljačka, a ni jedno ni drugo ni treće, duboko vjerujem, nije naša osobina.

Pogriješit se može. Ovo je tehnički propust mada je Ured za javnu nabavu ustvari napravio dobru javnu nabavu, jedino što su mi ove podatke trebali dati crno-na bijelo jučer, ali to nije problem javnosti i TV, nego moj, kazao je Milanović.

Vezano za rebalans premijer je na kraju dodao i da razmišlja kako će sebi i ministrima, odnosno državnim dužnosnicima smanjiti plaću za 5 do 10 posto.

- Odluku ćemo donijeti ovih dana, ali ozbiljno razmišljamo o rezanju plaća za 5-10 posto - kazao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 20:42