VELIKI INTERVJU

Milanović o ukrajinskim ekstremistima, aferama i Vladi: ‘Plenković uništava Hrvatsku kadrovima koje postavlja‘

Nisam niti ukrajinski neprijatelj niti ruski prijatelj, poručio je predsjednik u intervjuu

Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Gost RTL-a Danas bio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji je zbog svojih izjava o Ukrajini završio na ukrajinskoj ekstremističkoj stranici "Mirotvorac". Iz Kremlja su poručili da mu je moguće ugrožena i sigurnost.

"Završila je i vlada na toj stranici, sad su mi baš rekli. Navodno hrvatska vlada ima prebliske odnose s Rusijom. Bio je i Grlić Radman, koji se predstavlja kao ministar vanjskih poslova. on je prije dva dana pozvao Putina u Hrvatsku. Je li me strah? Čega da me bude strah? Pa doći će oni na moj popis. Ja očekujem od ukrajinske vlade da se s takvim tipovima obračuna, da ih dovede u red. Oni su u groznom statusu prema EU, koji se prema Ukrajini ponaša neodgovorno. Nisam niti ukrajinski neprijatelj niti ruski prijatelj", rekao je Milanović.

Na pitanje novinara smatra li da je pretjerao s komentarima, Milanović odgovara:

"Nisam pretjerao. Ukrajina ima problem. I sa separatistima, s kojima mora nastaviti razgovore. S njima treba razgovarati, a ne ići u konfrontacije s nuklearnom silom. Tko god ih na to potiče je šarlatan, a ima ih puno u EU", rekao je.

"Plenković se ponaša kao ukrajinski agent, a ja kao hrvatski predsjednik. To je ogromna razlika. Dakle, ja nisam slizan s Rusima. Ja tamo nikada nisam bio službeno. Ja nisam nikad popio kavu s ruskim ambasadorom".

Kaže da je njegov jedini interes sigurnost Hrvata.

"Ja to pratim godinama, bio sam tamo dva puta, ne kao Plenković da pokupim dnevnice. nemam nikakvu ljubav niti mržnju. Ukrajina slavi heroje iz Drugog svjetskog rata koji su masovni ubojice Poljaka i Židova".

Na pitanje smatra li da se treba ispričati, Milanović odgovara:.

"Kome da se ispričam? Ni govora. Predsjednik vlade je običan poltron, koji je to radio i za vrijeme Kolinde Grabar-Kitarović, iako je tada situacija bila drugačija. Ona je pokušavala nekakvim diplomatskim tonovima izgraditi nešto s Rusijom. Plenković totalno kontra. On je nažalost i tada bio premijer. Sve ono što mene zanima je interes Hrvatske".

"Ne bojim se niti ukrajinskih huligana niti bilo čega što bi se moglo dogoditi. Hrvatska se izborila za to da može gledati svoje interese. Iza mene više nema pozicija. U mojoj karijeri više nema 'daj', i više nikada neće biti ništa ovakvo. Dok to radim, želim napraviti sve u interesu Hrvatske. Ja nakon ovoga više neću raditi niti jedan drugi posao na kojem ću biti toliko važan i utjecajan. Vjerujem da radim dobro za svoj narod. A nas predstavljaju neki od najnesposobnijih i najkorumpiranijih sinova Hrvatske", rekao je Milanović.

O problemima Hrvata u BiH i pregovorima u Neumu, Milanović je rekao:

"Ako njima ne pomognemo i ne izborimo se za njih pored hladnih partnera sa Zapada, bit će svedeni na status otirača. Naša vlada na čelu s Plenkovićem ne radi ništa. Nije Dodik problem, dobro jutro, napokon da osvijestimo to. Ja na to gledam iz perspektive hrvatskog interesa. Mislim da ga malo razumijem. Vrlo sam blizak i surađujem s predstavnicima hrvatskog naroda. Pokušava ih se pokrasti i oduzeti bilo kakav oblik zaštite u federaciji. Republika Srpska je činjenica, ali plašenje Republike Srpske separacijom od BiH je nerealno, pa oni nemaju dva pištolja na vodu. Bez Hrvata BiH ne postoji".

Kako bi se nosio s poskupljenjem energenata:

"Nešto bih napravio, a Vlada ne radi ništa. Ne mogu sada reći točno što bih napravio jer nisam predsjednik Vlade. Ova Vlada ne poduzima ništa, međutim, ne bih rekao da je situacija katastrofalna. Stopa inflacije je visoka, ali daleko od toga kako se nekad živjelo. U području energenata je veća potražnja utjecala na cijene. Ajde da vidimo te vladine mjere".

"Plenković štiti i stavlja u hlad i zaštitu ljude koji su korumpirani. Netko tko svjesno lažno prijavi prebivalište uživa zaštitu premijera. Mislim na Frku Petešića. Frka Petešić je iz Zagreba. Ovo relativiziranje je vrlo ozbiljna stvar. Čovjek je prevario i svjesno u potvrdu o prebivalištu naveo Dugi Otok. Mislio je da time ostvaruje pravo na nešto na što nema pravo. Ajde recite, jeste li pitali to Vladu. To je kazneno djelo. To piše u formularu koji se ispunjava. On je hvala Bogu osoba s poslovnom sposobnošću. To je kažnjivo djelo", rekao je predsjednik i dodao:

"Pitate me treba li DORH reagirati na to? To odvjetništvo ne postoji. Pogotovo nakon afere sa Žalac. Nikad nije bilo ovoliko korupcije, golotinje i prikrivenosti. Oni preziru zakon".

Ne smatra se liderom oporbe.

"Nisam lider oporbe. ne samo da nisam, nego se loše osjećam u ovoj poziciji. Sve to mi pada kao jedan nepotreban teret. To nije moj posao. Radije bih imao normalnije odnose, pa i s ovim ljudima, kakvi god da jesu. Ne mogu ih natjerati da postupaju po mojim standardima. Tu se radi o predmetima koji su u mojoj nadležnosti. Nakon dva mjeseca sam uspio natjerati te neradnike da prihvate američki poklon. I što smo sada dobili? Jedan karburator, par gusjenica... tako se ne pregovara ni na Hreliću. To je nemar, neznanje i nekompetentnost. Do kad će Plenković uništavati Hrvatsku kadrovima koje postavlja, ne znam".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:25