NA ČAK 10 LOKACIJA

Milanović obilazi Baniju i stanovnike kontejnerskih naselja: ‘Predsjedniče, jedva čekamo povratak svojim kućama‘

Obilazak je započeo u 10 sati posjetom gradilišta odgojno obrazovnog kompleksa Galdovo u Sisku

Milanović na Baniji

 Ronald Gorsic/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović danas je u obilasku potresom pogođenih područja u Sisačko-moslavačkoj žuapaniji, te u samo tri sata planira obići čak 10 lokacija. Započeo je u 10 sati posjetom gradilišta odgojno obrazovnog kompleksa Galdovo u Sisku.

U pratnji mu je između ostalih general Marijan Mareković, a Sisku ga je primila gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Obišli su gradilište te ušli u zgradu na kojoj se radi. Predsjednik je odbio ponuđenu mu zaštitnu kacigu.

Gradonačelnica je izrazila zadovoljstvo brzinom gradnje ove zgrade, ali je istovremeno još jednom kritizirala generalno sporu obnovu, sada u kontekstu smjene ministra Ivana Paladina, "rekavši kako se ministri mijenjaju dok će obnova i dalje biti samo jedna močvara birokracije bez suvisle ideje kako je završiti na vrijeme".

- Sisak ne može čekati nove ministre i Vladu da odluči kada će i kako provesti obnovu. Stoga smo, što se tiče izgradnje škole i vrtića, krenuli sami - kazala je predsjedniku Milanoviću gradonačelnica Siska.

Predsjednik je potom obišao kontejnersko naselje u Petrinsjkoj ulici u Sisku gdje u petnaestak kontejnera živi oko 40 ljudi, uglavnom se radi o stanarima susjednih stambenih zgrada koje su u potresu teško oštećene. Tamo su ih dočekali i aktivisti Crvenog križa. Popričao je s ljudima, pitao ih kako su, a oni su mu rekli da čekaju dan da se vrate svojim kućama.

Predsjednička kolona se potom uputila prema Jabukovcu u obilazak ambulante koja je izgrađena privatnim donacijama, odakle ide put Petrinje. Tamo obilazi gradski park koji izgleda isto kao nakon potresa, a onda će posjetiti stanovnike petrinjskog kontejnerskog naselja na Sajmištu.

Zatim odlazi u Majske Poljane gdje će se u 12.25 sati susresti sa članovima obitelji Bjelajac te obići imanje koje se obnavlja privatnom donacijom u Majskim Poljanama.

Predsjednik Milanović u 12.40 odlazi u Glinu, u obilazak srednje škole koja se obnavlja, nakon čega će posjetit centar Gline i prostore Gradske uprave smještene u kontejnerima u 12.50 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:52