POLOŽILI VIJENCE NA MIROGOJU

MILANOVIĆ OBJASNIO ZAŠTO NIJE DOŠAO U KNIN 'Tamo se održava stranačka zabava...'

 Darko Tomas / CROPIX

Predstavnici Narodne koalicije u petak su na Mirogoju položili vijence i zapalili svijeće ispred spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli i ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i 21. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja", uz poruku da se to obilježava dostojanstveno, u miru i bez uplitanja politike.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je da je na Mirogoj došao iz poštovanja, položiti vijenac i zapaliti svijeću.

"U Zagrebu, glavnom gradu svih Hrvata, važno je obilježiti ovaj, za cijelu Hrvatsku važan dan, a tako i u Kninu koji je jedan od gradova koji su oslobođeni", poručio je Milanović.

Pojasnio je i zbog čega se nije pridružio proslavi u Kninu.

"U nekoliko zadnjih godina jednim dijelom se tamo održava 'stranačka zabava'. Naravno da građani tamo dolaze iz patriotskih pobuda ali, nažalost, to se pretvorilo u svojevrsni stranački skup", ustvrdio je Milanović.

Rekao je i kako je u Knin išao redovito znajući pri tome što će se dogoditi u incidentnim situacijama koje, kako tvrdi, "zakuhava druga strana". "Ove godine neka to rade sami", poručio je.

Upitan što misli o prijedlozima da se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti slavi svake pete godine, odgovorio je da taj dan treba obilježavati svake godine na dostojanstven način te ocijenio da je to "proslava kad se treba veseliti, ali ne i likovati, kako proslava ne bi bila tuđa patnja".

Milanović nije htio komentirati jučerašnji prosvjed nevladinih udruga na Trgu bana Jelačića.

I čelnik HSS-a Krešimir Beljak ističe kako današnji praznik proživljava vrlo emotivno. "Ovo je dan kada su naši gradovi oslobođeni, i proslavit ću ga u miru sa svojom obitelji", pojasnio je.

Za njega je, ističe, proslava u Kninu "u principu stranačka zabava" gdje su proteklih godina izviždavani Milanović i Josipović, a što je kaže degutantno. Napomenuo je i kako je, unatoč tome, predložio Milanoviću odlazak u Knin, kako bi se, kaže, pokazalo da se ovaj HDZ, koji se predstavlja kao drukčiji, nije promijenio.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je da je prije 21. godinu na današnji datum bio vodnik u Grabovcu gdje je svjedočio 'Oluji'.

"Na ovaj dan želio bih manje politike, a više pijeteta i više poštovanja i prema žrtvama i Danu pobjede. Danas smo ovdje i dajemo počast i braniteljima i žrtvama i ovom danu", poručio je.

Potpredsjednica HNS Anka Mrak Taritaš rekla je kako je predsjednik njezine stranke Ivan Vrdoljak u Kninu na središnjoj proslavi 'Oluje'. "Vrdoljak je svake godine išao u Knin, a pokloniti se braniteljima i proslaviti ovaj dan treba u cijeloj Hrvatskoj. Zagreb je glavni grad i nema razloga da se ovaj dan ne proslavi i ovdje", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 21:14