SLUČAJ ZAMBIJA

Milanović: ‘Očekivao bih da Njemačka i Francuska daju krvi za nas, da se prostru kao ćilim, ali ništa‘

Na pitanje može li Zagreb više učiniti po pitanju Hrvata uhićenih u Zambiji, Milanović je odgovorio kako se boji da u ovom trenutku ne

Zoran Milanović

 Zeljko Puhovski/Cropix

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je u petak da je očekivao da će Francuska ili Njemačka pomoći oko osmero Hrvata uhićenih u Zambiji zbog sumnje na trgovinu djecom, dodavši da hrvatske vlasti u ovom trenutku ondje ne mogu ništa više napraviti.

Na pitanje može li Zagreb više učiniti po pitanju Hrvata u Zambiji, Milanović je odgovorio da se “boji da u ovom trenutku ne možemo više”. “Nije realno… Moraš se nekome obratiti za pomoć. To nije Europska unija”, kazao je Milanović novinarima na Tuškancu.

U tom je kontekstu napomenuo kako nije „primijetio“ da su Hrvatskoj pomogli „Francuzi ili Nijemci koji sigurno imaju veleposlanstvo u Lusaki“. „Ja bi očekivao od njih da se prostru kao ćilim za nas, da nam pruže konzularnu pomoć“, kazao je.

‘Rat u Ukrajini je počeo 2014., a ne 2022.‘

„To su velike sile, kupujemo od njih oružje, Bundestag donosi rezolucije kojima štiti Hrvate u BiH pa onda očekujem, brate, da daju krvi za nas i u Zambiji. Ali ništa od toga“, dodao je.

Upitan povodom godinu dana od izravne invazije Rusije na Ukrajinu stoji li i dalje na istim pozicijama o ratu u Ukrajini, Milanović je kazao kako rat nije počeo prošle godine.

image

Hrvati uhićeni u Zambiji

Marko Miscevic/Cropix

„Citirat ću glavnog tajnika NATO-a koji je prije nekoliko dana imao potrebu posebno naglasiti da je rat počeo 2014., a ne prošle godine“, kazao je Milanović.

“Mene ovdje – i inače, a posebno danas, na ovom mjestu, na ovaj dan – puno više zanimaju potrebe Hrvatske vojske. To je moj posao i moja (…) dužnost“, dodao je Milanović je nakon obilježavanja obljetnice Počasno-zaštitne bojne i Dana vojne kapelanije "Sveti Valentin".

‘Vladi se fućka za Hrvatsku vojsku‘

Upitan o pojedinostima hrvatskog slanja helikoptera Ukrajini, Milanović je kako nije u to upućen.

„Odlučili su to dati Ukrajini, nek daju. Što su potrebe ukrajinske vojske dobro znaju, što su potrebe Hrvatske vojske isto dobro znaju, ali im se fućka“, kazao je.

Vladu je kritizirao jer ne adresira njegov zahtjev da se Hrvatsku vojsku opskrbi granatama, protuoklopom i elementarnom protuzračnom zaštitom, dok je nabavila „francuske avione iz druge ruke za milijardu i pol eura i sad nećemo imati za kruh“.

„Kako mi ništa ne proizvodimo moraš naći aranžman, sada nećeš naći. Mi smo totalno u tuđoj milosti. To je Plenkovićeva svjesna politika zanemarivanja, Banožić je ovdje mali ovisni gauleiter“, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:48