PRODAJE LI SE ILI NE?

Milanović odgovara sindikatima: Vlada još nije donijela nikakvu odluku u vezi Petrokemije!

 Byline: Tomislav Kristo / CROPIX

NOVO 17:14>>> - U ovom trenutku nikakva službena odluka Vlade vezano za Petrokemiju nije donijeta. Ali razgovara se o svemu za što smatramo da može biti dobro za Hrvatsku, da može biti dobro za ukupno gospodarsko stanje u Hrvatskoj. To je obaveza koju imamo, to je naša odgovornost i to je posao koji ćemo raditi. Postoje stvari koje ne idu u privatizaciju, koje su strateški resursi, kao što je JANAF, naftovodi, plinovodi, vode, šume, distribucija električne energije. I s druge strane postoje trgovačka društva koja djeluju na tržištu. Oni mogu biti kandidati za kvalitetnu privatizaciju, za strateške partnere koji će donijeti kapital i znanje. Ali ponavljam, nikakva odluka nije donijeta. Kada će se odluke donositi njima će prethoditi cjelovit prikaz i elaborat za svako od područja o kojem se razgovara, kazao je premijer Zoran Milanović.

------------------------------------------

KUTINA - Zbog velike zabrinutosti radnika Petrokemije i građana Kutine vijestima o prodaji Petrokemije , Sindikat EKN-a kutinske tvornice mineralnog gnojiva poslao je pismo s pitanjima predsjednicima države, Sabora i Vlade.

Traže da im do četvrtka predsjednik Josipović odgovori smatra li da je današnja Vlada dužna poštivati obveze koje je jedan od prethodnih hrvatskih vlada preuzela potpisom Sporazuma o načinu privatizacije Petrokemije iz 1998. godine i je li moguće prodavati udjele u vlasništvu koje RH posjeduje u trgovačkim društvima od posebnog državnog interesa bez konzultiranja s Hrvatskim saborom koji je takvu odluku donio.

Osim Gazproma, u utrci za Petrokemiju već su 14 godina Norvežani i Švicarci

Od Borisa Šprema, predsjednika Sabora, sindikat EKN-a Petrokemije traži odgovor na pitanje kakvo je stajalište Hrvatskog sabora odnosno njega kao predsjednika o mogućnosti prodaje Petrokemije bez konzultiranja sa Saborom i je li od konstituiranja Sabora bilo prijedloga o izmjenama Odluke Sabora o popisu trgovačkih društava od posebnog državnog interesa iz 2009. godine.

Sindikalisti traže odgovore i od premijera Milanovića i prvog potpredsjednika Vlade Čačića. Zoranu Milanoviću pišu:

"Poštovani gospodine predsjedniče Vlade, s obzirom da se u jednom od medijskih napisa izrijekom spominje kako ste vi poslali prvog potpredsjednika Vlade u Moskvu da nađe kupca za diva iz Kutine, i s obzirom da se kao izvor svih medijskih napisa spominju osobe bliske Vladi, molimo vas da nas obavijestite o istinitosti tih tvrdnji kako bismo mogli suvislo odgovoriti svim zainteresiranim medijima na njihove stalne upite. Isto tako lijepo vas molimo da se očitujete o namjerama Vlade RH pod vašim vodstvom vezanima uz poštivanje odredbi Sporazuma iz 1998. godine, kao i o namjerama Vlade o statusu Petrokemije kao trgovačkog društva od posebnog državnog interesa."

Od Radimira Čačića sindikalisti traže da ih obavijesti o njegovim stajalištima i namjerama vezanim za vlasnički udio RH u Petrokemiji iz Kutine, te o njegovim eventualnim saznanjima o osobama koje se u medijima navode kao izvor navedenih informacija o prodaji vlasničkih udjela RH u Petrokemiji iz Kutine.

"Isto tako moliko vas da nas obavijestite o vašim stajalištima i namjerama vezanim za buduće poslovanje Petrokemije kao i o statusu Petrokemije kao trgovačkog društva od posebnog državnog interesa", stoji u dijelu pisma Sindikata EKN-a Petrokemije Kutina upućenog prvom potpredsjedniku Vlade.

"Stav sindikata EKN-a je jasan i nepromijenjen još od potpisivanja Sporazuma o načinu privatizacije Petrokemije. Držimo da nije dobro da se kroz medije šire ovako uznemirujuće i potencijalno vrlo opasne informacije o budućnosti jedne velike proizvodne i izvozno orijentirane tvrtke u većinskom državnom vlasništvu, a da o tome ne postoji nikakav dijalog s izravnom zainteresiranim. Mi smo spremni na sebe preuzeti svoj dio odgovornosti za sve što se eventualno može dogoditi ukoliko se pokaže da zaista postoji namjera izbjegavanja obveza koje je Vlada RH preuzela potpisom Sporazuma o načinu privatizacije Petoekemije iz 1998. godine", stoji u priopćenju EKN-a Petrokemije Kutina, kojeg je potpisao Željko Klaus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 20:26