BIVŠA PREMIJERKA

Milanović odlikovao Jadranku Kosor: ‘Bio sam u istoj koži, znam koliko je to komplicirano...‘

Bivšu premijerku odlikovao je za izniman doprinos međunarodnom položaju i ugledu RH

Jadranka Kosor i Zoran Milanović

 Davor Pongracic/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je bivšu premijerku Jadranku Kosor Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom, za izniman doprinos međunarodnom položaju i ugledu Republike Hrvatske te razvoju odnosa Republike Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima.

- Poštovana gospođo Kosor, draga Jadranka, cijenjeni članovi obitelji i prijatelji. Danas 10 godina nakon potpisivanja pristupnog ugovora Hrvatske Europskoj uniji, koji je potpisala gospođa Kosor, pregovora koji su godinu dana zapali u jednu nepredvidivu fazu koju ste doveli do kraja uz dosta napora, vještine, diplomacije. Danas, 10 godina kasnije moja je odluka da vas odlikujemo veleredom kraljice Jelene. To nije jedini razlog, drugi je što ste u tom kratkom razdoblju, dok ste bili predsjednica Vlade bili na čelu Vlade u teškim okolnostima, u vrijeme ozbiljnih poremećaja u funkcioniranju državnih institucija, rekao je Milanović.

image

Jadranka Kosor i Zoran Milanović

Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix

- Bio sam u istoj koži, u istim cipelama, u istom odijelu i znam koliko je to bilo komplicirano. Stranka koju ste vodili vas je izbacila, ljudi koje ste politički stvorili vam se danas više ne javljaju, zato za Hrvatsku koja više neće biti takva, svjesna svojih grešaka kojih je bilo, i svojih uspjeha kojih je bilo puno više, koja je puno svjetlija i ovog prosinačkog dana koji ćemo ovom ceremonijom malo uljepšati. Hvala vam za doprinos Republici Hrvatskoj, rekao je Milanović.

- Dragi Zorane, hvala na ovom priznanju, zaista ste me razveselili. Hvala iz puno razloga. Ovo je priznanje koje dodjeljujete u ime RH. Ja ne nastavljam politički posao, ali nastavit ću u onome što ću raditi zastupati interese Hrvatske. Prije 10 godina potpisali smo pristupni ugovor s EU. Vratili smo se za stol europskih država i naroda. Želim zahvaliti i radost podijeliti sa svima koji su pomogli na tom putu. Valja podsjetiti na blokade koje smo imali na tom putu, do posljednjeg trenutka je trebalo dokazivati da surađujemo s Haškim tribunalom, trebalo je neprekidno dokazivati da smo pravna država, rekla je Kosor.

image

Zoran Milanović

Davor Pongracic/Cropix
image

Zoran Milanović i Jadranka Kosor

Davor Pongracic/Cropix
image

Jadranka Kosor

Davor Pongracic/Cropix
image

Jadranka Kosor i Zoran Milanović

Davor Pongracic/Cropix

- Na tom putu bilo je izazova i teških trenutaka, izjavila je Kosor i podsjetila na nepravomoćnu osuđujući presudu hrvatskim generalima.

- Svi ćemo jednom otići, ali u politici je važno da se, na kraju dana, ničega ne stidiš, a ja se posebno ponosim tim potpisivanjem pregovora, koje sam potpisala nalivperom koje sam dobila od Svetog oca, rekla je Kosor.

- Za sve u životu, kao i u politici, važn su hrabri ljudi, zaključila je svoj govor Jadranka Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:51