EVO ŠTO PIŠU

Milanović opet glavna zvijezda ruskih prorežimskih medija: ‘Hrvatski predsjednik javno se odrekao Ukrajine!‘

Nema gotovo nijednog ruskog medija koji nije citirao Zorana Milanovića - TASS, RIA novosti, Sputnjik, Gazeta, Interfax, Russia Today...
 CROPIX, Screenshot

Zoran Milanović ponovno je glavna zvijezda prorežimskih ruskih medija. Postao je miljenik i mezimac najžešćih proputinovskih medija koji prate svaku Milanovićevu izjavu o Ukrajini, Zapadu, ratu i Rusiji. Milanović je, uz Orbana i Vučića, najveći strani politički ljubimac proputinovskih medija. "Ukrajina nije saveznik Hrvatskoj. Na silu nam ju žele nametnuti za saveznika. Otiđite u Ukrajinu i ratujte tamo", citiraju sladostrasno ruski državni mediji hrvatskog predsjednika, i tu njegovu izjavu stavljaju u naslove.

Nema gotovo nijednog ruskog medija koji nije citirao Zorana Milanovića - i TASS i RIA novosti, i Sputnjik i Gazeta te Interfax i Russia Today.

"Hrvatski predsjednik javno se odrekao Ukrajine kao hrvatskog saveznika i kategorički je odbacio mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju u Hrvatskoj", navodi RT.

RIA novosti, pak, kažu kako se Milanović "obrušio kritikama na inicijativu premijera Andreja Plenkovića da se u Hrvatskoj obučavaju ukrajinski vojnici" te navode kako je Milanović pozvao Plenkovića da sam ode ratovati u Ukrajinu te kako ne nema "nimalo morala".

Ruski mediji navode Milanovićeve riječi da se hrvatska vojska nalazi u užasnom stanju te kako za to Vlada snosi odgovornost. RIA novosti i RT, pak, još navode kako se "hrvatski lider zapitao hoće li SAD braniti Hrvatsku kao sada Ukrajinu".

Ruski mediji izdvajaju kako je Milanović napao i dodjelu kandidacijskog statusa EU Ukrajini, nazvavši je ciničnom. "Takva je današnja Europska unija. Ona je nula", citiraju prokremaljski mediji Zorana Milanovića, a tabloid Moskovski komsomolac ističe to u naslovu - "Hrvatski predsjednik - EU je nula".

Usput, ruski mediji još jednom napominju kako je Sabor RH većinom glasova odbacio prijedlog o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Tada su neki komentatori to stavljali u kontekst daljnjeg raskola među članicama NATO-a i EU oko "pomoći Ukrajini". Ukrajinski mediji, pak, Milanovića nazivaju proruskim političarem, a to sve češće koriste i neki ruski mediji. Sjetimo se da je Milanović već ranije dobio kultni status u ruskim ratnohuškačkim medijima zbog Ukrajine, a na njega su obratili pozornost, podsjetimo, početkom godine, kada je govorio o povlačenju hrvatskih vojnika iz NATO-ovih misija.

- Hrvatski predsjednik Milanović rekao je samo ono što mnogi u EU misle, ali se ne usuđuju reći - kazao je tada za Russia Today direktor moskovskog Centra za europska pitanja i strategiju Timofej Bordačov, a Milanovićeve izjave tek su, prema njegovu mišljenju, "vrh ledene sante" u razmišljanjima i odnosima unutar EU i NATO-a.

Prorežimski mediji i tada su izjavama predsjednika Zorana Milanovića o Ukrajini dali veliki prostor - "Deficit jedinstva u NATO-u", "Ukrajini nije mjesto u NATO-u", "Hrvatska će povući svoju vojsku iz NATO-a u slučaju sukoba", "Odgovornost za eskalaciju je na Washingtonu, kaže hrvatski predsjednik", "Kijev osupnut i razočaran izjavama iz Hrvatske" - bili su tada samo neki naglasci ruskih medija o Milanovićevim izjavama, a sada se već dokazao kao veliki prijatelj Vladimira Putina i njegove ratne avanture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 03:35