STOPIRAN POSJET

Milanović otkazao odlazak u BiH iz sigurnosnih razloga: ‘Takva je procjena nadležnih institucija‘

Predsjednik izražava žaljenje što neće sudjelovati na obilježavanju obljetnice humanitarnog konvoja ‘Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu‘

Zoran Milanović

 Davor Pongracic/Cropix

Za danas najavljeni posjet predsjednika Republike Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini i odlazak na obilježavanje 28. obljetnice humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” otkazuje se zbog sigurnosnih razloga, objavio je u nedjelju ujutro Ured predsjednika.

Odluka o otkazivanju posjeta temelji se na sigurnosnoj procjeni nadležnih institucija Republike Hrvatske, dodaje se u priopćenju bez drugih detalja.

"Predsjednik Milanović izražava žaljenje što neće sudjelovati na obilježavanju tog, za Hrvate Lašvanske doline, važnog događaja, a organizatorima obilježavanja upućuje snažnu potporu i zahvalnost što čuvaju uspomenu na humanitarni konvoj 'Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu''', navodi se.

Podsjetimo, Milanović je posljednjih dana na meti bosanskih medija i političara zbog svojih stavova o Srebrenici i relativiziranju genocida koji se ondje dogodio.

''Ja ulazim u moralno tumačenje zato jer ne podnosim da se svakih 50 godina nekome govori da su genocidni narod, to su radili Hrvatima, sada dio Bošnjaka to radi Srbima''.

Srebrenica je, kako je rekao, velika nesreća, ali borit će se, rekao je prije desetak dana, protiv manipulatora i sitnih duša, kojima je zajedničko što parazitiraju na tome.

Zbog ovih izjava je zastupnik u parlamentu Bosne i Hercegovine Enver Bijedić podnio kaznenu prijavu protiv Milanovića te je, kako navodi Bijedić, doveo u pitanje razmjere genocida u Srebrenici.

Također, prije nekoliko dana Milanović je poslao pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem izrazio svoje nezadovoljstvo i protivljenje usvojenim zaključcima Vijeća EU-a jer se njima, kako kaže, ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 21:40