BABINA GREDA

Milanović otvorio festival bećaraca, ponudili ga rakijom: ‘Niste večeras došli slušati mene...‘

Načelnik Općine Babina Greda, Josip Krnić, izjavio je kako je Babina Greda seoska kulturna metropola Slavonije

Zoran Milanović

 Marko Mrkonjic/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović otvorio je u nedjelju navečer u Babinoj Gredi kod Županje, 10. glazbeni festival "Bećarfest" na kojem se izvode bećarci, tradicionalna slavonska glazbena forma, uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

Festival "Bećarfest", festival bećarca Slavonije, Baranje i Srijema, održava se kao dio kulturne i tradicijske manifestacije "Nema sela nad Babinom Gredom" u sklopu koje je tijekom dopodneva održana i priredba 41. "Konji bijelci'.

"Drago mi je da sam večeras među vama. Ovdje smo došli slušati izvođače, čuvare stoljetne baštine. Niste došli slušati mene, ionako me imate prilike slušati svaki dan", istaknuo je u kratkom obraćanju predsjednik Milanović. Dočekala ga je ženska pjevačka skupina iz Babine Grede, otpjevavši mu nekoliko stihova bećarca i ponudivši ga domaćom rakijom šljivovicom.

Načelnik Općine Babina Greda, Josip Krnić, izjavio je kako je Babina Greda seoska kulturna metropola Slavonije, koja privrženost baštini i tradiciji ponajbolje svjedoči manifestacijom "Nema sela nad Babine Grede".

Na jubilarnom, 10. Bećarfestu nastupit će 16 izvođača među kojima je šest muških i pet ženskih pjevačkih sastava te tri tamburaška sastava s ukupno 300-tinjak izvođača, koji će se natjecati za niz nagrada. Stručni žiri ocjenjivat će scenski nastup, vokalno-instrumentalnu izvedbu, najboljeg pjesmovođu, vokalnu izvedbu i najbolje stihove napisane za bećarce.

Bećarac je oblik narodne pjesme podrijetlom iz ruralne Slavonije i u obliku je dvostiha, koji se sastoji od dva deseterca čije se zadnje riječi rimuju. U bećarcu se obično natpjevaju dva ili više pjevača, koje prati skupno pjevanje. Stihovi se česti smišljaju tijekom same izvedbe. U studenom 2011. UNESCO je upisao bećarac u svoj popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 19:37