SJEDNICA VLADE

MILANOVIĆ 'Ovo je milenijski projekt! Ambicije su velike, to su 4 Pelješka mosta'

Vlada je odlučila darovati zemljišta i objekate bivše vojarne na Borongaju, koji su u vlasništvu države, Sveučilištu u Zagrebu
Zagreb, 130214.Markov trg.Redovita sjednica Vlade RH.Na dnevnom redu su izvjesca o radu i poslovanju HRT-a i provedbi programskih nacela i obveza HRT-a, izmjene i dopune zakona o sumama, te odluka o darovanju zemljista i objekata bivse vojarne na Borongaju Sveucilistu u Zagrebu za izgradnju Znanstveno-ucilisnog kampusa Borongaj.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Vlada je danas darovala bivšu vojarnu na Borongaju zagrebačkom Sveučilištu , čime se otvara put izgradnji novog sveučilišnog kampusa u metropoli. Radi se o kompleksu bivše vojarne, čija je površina veća od 900.000 četvornih metara, a čija vrijednost iznosi preko milijardu kuna, ili 136 milijuna eura. Vrijednost cijelog projekta gradnje novog sveučilišnog kampusa procjenjuje se, pak, na preko milijardu eura, a projekt bi se dijelom trebao financirati iz fondova EU. Prijenos kompleksa na Borongaju na zagrebačko Sveučilište temelji se na sporazumu koji su Vlada i Sveučilište potpisali 19. prosinca 2011. godine.

- Sveučilište u Zagrebu ovime dobiva sjajnu priliku, ali dalje je sve na Sveučilištu. Želimo da Sveučilište u Zagrebu bude među 300 najboljih u svijetu, istakao je ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović.

Pritom je odbacio tvrdnje da je država dosad bila uteg u realizaciji tog projekta. Upravo zahvaljujući državi, kazao je Jovanović, skinute su brojne plombe sa zemljišno-knjižnih čestica. Poručio je i kako su netočne informacije da je izgubljeno 400 milijuna eura iz fondova EU.

Premijer Zoran Milanović istakao je da je vrijednost cijeloga projekta preko milijardu eura, što je vrijednost četiri Pelješka mosta, no upozorio je da se tu radi o sedmogodišnjem razdoblju.

- Kampus Borongaj je milenijski projekt, najveći u povijesti Sveučilišta - to su četiri Pelješka mosta. Ambicije su velike - kazao je premijer.

Na današnji potez Vlade, istakao je, ne treba gledati kao na milostinju ili milodar.

- Sve je to naše. Mi smo jedan rod, kako bi se to reklo u šahu, poručio je Milanović, također podsjetivši da je dalje sve na zagrebačkom Sveučilištu.

Izmjenama Zakona o šumama, koje je Vlada s današnje sjednice uputila na saborske klupe, omogućit će se, među ostalim, brža i jednostavnija gradnja golf terena i kampova koji su prostornim planovima predviđeni na šumskom zemljištu. No, površine na kojima će niknuti golf-tereni i kampovi i dalje će se katastarski voditi kao šume. Ubrzat će se i procedure izdavanja dozvola. Dosadašnji Zakon o šumama nije omogućavao gradnju na šumskom zemljištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:29