REJTING JE SPAŠEN

Milanović: 'Ovo je vrlo mali, ali važan korak naprijed. Zahvaljujem građanima na strpljenju'

Premijer najavljuje kako će njegova Vlada raditi i dalje u najboljoj namjeri
Zagreb, 200612.Vlada.Redovita sjednica Vlade.Na slici: Zoran Milanovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Ocjenu kreditnog rejtinga premijer Zoran Milanović danas je nazvao “vrlo malim, ali važnim korakom naprijed”. - Zahvaljujem hrvatskim građanima na strpljenju i molit ću ih za još malo strpljenja, jer situacija je i dalje teška i to neće trajati kratko, rekao je Milanović.

Poručio je kako treba optimizma, ali kako samo on nije dovoljan. - Nešto radimo, to se pomalo i prepoznaje, ali promjena nema preko noći, upozorio je.

NAPOKON SENZACIONALNE VIJESTI: SPAŠEN REJTING

Na pitanje kakve ocjene ostalih kreditnih agencija očekuje, Milanović kaže kako one rade samostalno, te kako se na njih ni na koji način ne može utjecati.

Predsjednik Vlade priznao je kako je očekivao da će Hrvatska održati rejting.

- To je rejting BBB-. Moja želja je da, kad napustimo Vladu, a to će se također jednog dana dogoditi, da Hrvatska ima viši rejting, dakle da on bude sa oznakom A. Ima zemalja u Europi, točnije bivših komunističkih država, koje imaju takav rejting, i to nisu nikakva nebeska čuda. To je težak i sistematičan rad, naglasio je Milanović.

Premijer najavljuje kako će njegova Vlada raditi i dalje u najboljoj namjeri.

Na novinarski upit znače li objašnjenja iz Fitchove ocjene kako očekuju uštede u javnim poduzećima da ih je Vlada uvjerila da je na tom planu namjerava poduzeti neke korake, te što su im točno obećali, Milanović odgovara:

- Ništa izvan onoga što govorimo javno, a to je bolja organizacija u javnim poduzećima, investicije, racionalizacija. To je to, ali to treba pokazati, jer promjene o kojima govorimo ne idu preko noći, to nisu montažne kolibe nego stvari koje se planiraju mjesecima unaprijed, rade godinama, a traju desetljećima, rekao je.

Posebno je upozorio kako ova ocjena Fitcha nije bezuvijetna.

- Situacija u Europi je teška, zemlje u okruženju su u teškom stanju, mi postižemo neke rezultate, ali to je daleko od onoga što bi nas zadovoljavalo, i daleko od onoga što bi hrvatske građane zadovoljavalo. Oni žele posao i plaću, imati priliku da rade i sami zarađuju i plate porez, rekao je Milanović, te dodao kako u izvješću Fitcha pozitivno ocijenjena porezna politika Vlade, odnostno uvođenje reda i porezne discipline objavom poreznih dužnika.

- Ta objava možda i nije najsretnija stvar koja se morala dogoditi, ali sigurno nije lista srama. Znači, to je naprosto podsjetnik ljudima da svoje obaveze moraju izvršavati. To je obaveza prema državi, ali država ne može stati na tome, i traži samo od građana da njoj daju, već mora nešto i vraćati, rekao je Milanović.

Na novinarski upit znače li ove dobre ocijene Fitcha da će biti smanjen pritisak na Hrvatsku da provodi reforme, Milanović je rekao kako nikakvog pritiska izvana oko reformi nije bilo.

- Mi nemamo drugog izbora, to je naš odabir. A meni je drago da imam tim ljudi s kojim o tim stvarima ne moram pregovarati, jer se savršeno dobro razumijemo. U tom smislu moja pozicija je puno lakša nego pozicija Ivice Račana, kaže Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 20:46