PREDSJEDNIK NA FEJSU

Milanović: Plenković se pokriva ‘epidemiološkim razlozima‘, ali prvenstveno, da prostite - laže

Predsjednik Milanović na svojoj službenoj Facebook stranici oštro je prozvao premijera Andreja Plenkovića
Zoran Milanović
 Zeljko Puhovski/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović na svojoj službenoj Facebook stranici oštro je prozvao premijera Andreja Plenkovića zbog njegovog objašnjenja da će u Jasenovcu biti tri komemoracije zbog "epidemioloških mjera".

Plenković je uz to poručio i da predsjednik "sad pokreće inicijativu da Vlada, Sabor i predsjednik zajedno polože vijence", pa dodao da "mi nismo pokrenuli životinjsku farmu i uvrede i nema prostora za glumljenje."

Milanović je na ta promptno odgovorio, a njegov status ispod prenosimo u cijelosti.

- Plenković još jednom traljavo eskivira zajedničko obilježavanje jedne komemoracije i pokriva se uobičajenom profilaksom, “epidemiološkim razlozima”, ali kao, nije to njegova odluka. Nego čija je? Ministrova? Kakva sjajna difuzna membrana! Opna propušta samo ono što njemu godi.

Veli nam majstor i da “nije (nisu) oni pokrenuo (li) životinjsku farmu”, “nisu pokrenuli uvrede” i da “nema prostora za glumu”.

Na stranu njegovo očajno (ne)poznavanje i (ne)razumijevanje duha hrvatskog jezika, intuitivna sklonost samo njemu jasnim komitetsko-kosovskim metaforama i metonimijama (nismo mi POKRENULI uvrede; nismo mi “POKRENULI životinjsku farmu”), na stranu to da “slabo čita, a i to što čita krive stvari čita” (3N; Krivo srastanje) pa tako, u ovom slučaju, i Orwella, Plenković prvenstveno, da prostite - laže.

Do njegova dolaska na čelo HDZ-a, reći nekome u lice da “laže” bilo je, u pravilu, rezervirano za političke marginalce i selske bukače, govor ispod razine političkih prvaka, govor sinova plićaka. Bili smo često grubi, ali u olimpijskim rukavicama. On i Njonjo ogadili su javni diskurs kao nitko prije u hrvatskoj Državi. Životinjska farma je jednostavna alegorija. U njoj, doduše, nema psovki. Samo jeziva slutnja jednopartijske države u kojoj je svatko tko misli i govori drukčije tretiran kao “smeće” i “panj”.

Podsjetimo, premijer je danas u Rijeci na pitanje o komemoraciji u Jasenovcu rekao sljedeće:

- Postavljen je vremenski okvir koji počinje u 9 sati ujutro i pojedina izaslanstva će u tom vremenskom razdoblju dolaziti na komemoraciju. Mi ćemo doći u 9, izaslanstvo Sabora u 10 i nakon toga slijede ostale delegacije, rekao je premijer pa dodao:

- Što se tiče zajedničkog polaganja cvijeća, nema glumljenja. Predsjednik kao sad pokreće inicijativu da Vlada, Sabor i predsjednik zajedno polože vijence. Mi nismo pokrenuli životinjsku farmu i uvrede i nema prostora za glumljenje. Ovo nema veze s narodima žrtava..., rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:01