DAN ORUŽANIH SNAGA

Milanović podijelio odlikovanja: ‘Hrvatska je morala u ognju i maču izboriti ono što je drugima došlo lako‘

Na svečanosti nisu bili premijer Andrej Plenković, ni predsjednik Sabora Gordan Jandroković
Dodjela odlikovanja
 Damir Krajac/Cropix

„Hrvatska je morala u ognju i maču izboriti ono što je drugima došlo lako. Da nije bilo ono malo dobrih i posebnih ljudi koji su se okupili u Kranjčevićevoj ili već bili tamo gdje se gine ili gdje će se poginuti, bez vas toga ne bi bilo“, kazao je danas na svečanom primanju uz Uredu predsjednika povodom Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Zbora narodne garde Predsjednik Zoran Milanović.

image
Zoran Milanović
Damir Krajac/Cropix

Zahvalio se svima koji ustrojavali Zbor narodne garde i Hrvatsku vojsku te poručio da Hrvatska može biti mirna jer „čuva ju Hrvatska vojska“. Primanju su prisustvovali i pripadnici MORH-a i Oružanih snaga koji su se 28. svibnja 1991. nalazili u obrambenim snagama Republike Hrvatske. Njih 366 Milanović odlikovao je za časnu i uzornu službu Spomenicom domovinske zahvalnosti. Iako su pozvani na svečanosti nisu bili premijer Andrej Plenković, koji je ranije kazao kako ima predizbornih obveza u Splitu, ni predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

image
Tomo Medved, Davor Božinović, Mario Banožić, Zoran Milanović, Robert Hranj
Damir Krajac/Cropix

No zato su došli mnogobrojni bivši vojni i policijski zapovjednici i bivši ministri obrane. Iz Vlade su došli ministri Tomo Medved, Davor Božinović i Mario Banožić.

image
Zoran Milanović i Mario Banožić
Damir Krajac/Cropix

U svom obraćanju ministar obrane je naglasio kako će sutra Vlada donijeti odluku o nabavci borbenog aviona te nastaviti suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama oko nabavke oklopnog vozila Bradley. Općenito ministar je u svom govoru dosta naglašavao uspješnu suradnju sa Sjedinjenim Državama.

image
Smotra
Damir Krajac/Cropix

Nakon završetka službenog dijela svečanosti ministri i predsjednik ostali su se družiti s gostima ali je bilo primjetno kako se jako pazilo da jedni drugima ne budu blizu i izmijene koju rečenicu. Tako se Milanović većinom družio s ratnim veteranima te umirovljenim generalima Krešimirom Čosićem i Ljubom Česićem Rojsom na jednoj, a ministri Medved i Banožić s ratnim veteranima bili na drugoj strani platoa.

image
Ljubo Ćesić Rojs
Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:17