TAJNA SNIMKA (5. DIO)

Milanović ponudio braniteljima: 'Želite li da vam ostavim Tomu Medveda?'

 Hanza Media

Jutarnji list je u posjedu snimke sastanka Zorana Milanovića s predstavnicima branitelja o primjeni srbijanskih zakona o univerzalnoj jurisdikciji i napetosti koja je između dviju država zbog toga nastala. Predsjednik SDP-a u utorak je, na razgovor iza zatvorenih vrata, pozvao predstavnike Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih brigada i Udruge specijalne policije.

Šef SDP-a, koji u mandatu vlastite Vlade nije imao dobre odnose s dijelom braniteljske populacije, u ovoj kampanji, čini se, želi s njima uspostaviti što bolju komunikaciju kako bi možda osvojio koji glas više.

Snimka susreta, koji se održao u središnjici SDP-a, traje nešto više od sat vremena, a nakon što smo je preslušali očito je da se bivši premijer Milanović izuzetno trudio da izgladi odnose s braniteljima.

No, neki od sudionika bili su nezadovoljni jer im se nije ispričao za događaje iz prošlosti. Razgovor je bio dinamičan, intenzivan. Nekima na tom sastanku njegov stil, pa i stavovi činili su se previše, kako su ih poslije opisali, huškačkima.

Predsjednik SDP-a Milanović otvoreno je i opušteno govorio o odnosima sa Srbijom, iznio je stavove o ulasku Bosne i Hercegovine u EU, izjasnio se o blokadi pregovora Srbije te najavio da bi kao predsjednik Vlade sa Srbijom pokušao potpisati bilateralni sporazum. U tom razgovoru nije se puno osvrtao na HDZ, iako je nekoliko puta naglasio da na njega nemaju nikakav utjecaj izvana, ni Angela Merkel, ni europski pučani.

U nastavku donosimo audiozapis i peti dio transkripta koji Jutarnji list objavljuje u tiskanom izdanju u četvrtak.

Branitelje je zanimao i Milanovićev stav o pozdravu "Za dom spremni".

Šef SDP-a djelovao je poprilično nezainteresiran za tu temu, rekao je da mu se fućka za to, a Klemm i Jukić su mu pokušali objasniti da je to njima bitno jer da su 'momci pod tim pozdravom davali svoju krv za slobodu, a ne po šumama i gorama i pod petokrakom'.

- Ja sam morao neki dan na televiziji reći da je čovjek koji je odgojio moju mater bio ustaša i da je bio moj deda, rekao im je u jednom trenu Milanović.

Tu je, naravno, krenula rasprava o ustašama i partizanima, sve dok ih Milanović na kraju nije pitao što misle o sadašnjem ministru branitelja Tomi Medvedu te im ponudio da ga ostavi na dužnosti u slučaju da ponovno dođe na vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. siječanj 2022 17:08