IZABRANI PREDSJEDNIK

MILANOVIĆ POTVRDIO DA ĆE MU LOZANČIĆ BITI SAVJETNIK ZA NACIONALNU SIGURNOST Komentirao i američkih milijardu dolara za Inicijativu triju mora

 Marijana Banko / CROPIX

Novoizabrani predsjednik Zoran Milanović nekoliko dana uoči inauguracije u Pazinu je gostovao na saboru kojim je IDS obilježio 30. obljetnicu osnivanja stranke.

Novinari su Milanovića pitali što misli o slučaju Dragana Lozančića koji je posljednjih dana ponovno aktualna tema s obzirom na to da je predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić (SDP) rekao u petak da je od Državnog odvjetništva RH dobio odgovor kako nema osnovane sumnje vezano za optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović protiv bivšeg šefa SOA-e.

Podsjetimo, Grabar-Kitarović je Lozančića u jednom od televizijskih sučeljavanja prozvala da "nije poštivao dogovor koji smo imali, da se odradi jedan posao koji je bio iznimno bitan za RH, već je zavlačio mjesecima", opravdavajući time njegovu smjenu.

"Saborski odbor nema istražne ovlasti po tom pitanju. To je bila kampanja i tijekom kampanje se kaže svašta što ne bi trebalo. Mislim da su neke stvari bile visoko intonirane", kazao je Milanović.

Na novinarsko pitanje bi li u tom slučaju trebao reagirati DORH, kazao je da ne vodi DORH te da nema utjecaj na to.

Kazao je i da predsjednica ima pravo zajedno s Vladom smijeniti i imenovati ravnatelja SOA-e.

"Obrazloženje je bilo neobično i to je za mene sve. Politika ide dalje, stranke se nadmeću. To je bila utakmica i Lozančić je smijenjen. Vlada ga je angažirala opet i sada smo tu gdje jesmo", kazao je.

Milanović je potvrdio i da će Lozančić biti njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost i obranu.

Novinari su pitali Milanovića i kako komentira najavu američkog državnog tajnika Mikea Pompea da će SAD osigurati milijardu dolara za Inicijativu triju mora.

"Rekao sam što mislim o toj Inicijativi, iza toga stojim i danas. Ne znam što je rekao američki državi tajnik, ali ako se radi o milijardu dolara za tu cijelu regiju, a to je pola Europe, to nije dovoljno ni za kavu. Bez namjere da omalovažavam, to je inicijativa koja ima jasnu motivaciju. Nekima odgovara, neke duboko iritira, ja ću promatrati što se događa. Činjenica da Hrvatska kao jedan od pokretača Inicijative nije dala ni dolar za to, a da je glavni nepresušan izvor takvih projekata Europska unija. Milijardu dolara nije ni za Hrvatsku novac. Čini mi se da je Vlada bila pasivna u tom projektu", kazao je Milanović.

O povlačenju hrvatskih vojnika iz Afganistana Milanović je rekao da Hrvatska mora sama donijeti odluku o tome tako da se drži džentlmenskih pravila.

"Sudjelovao sam kao visoki činovnik u odluci da se snage RH i da se vojna policija RH pošalju u Afganistan, a to je bilo utemeljeno na rezoluciji Vijeća sigurnosti za razliku od avanture u Iraku koja nije bila. Vidimo kakvu traumu prolazi svijet zbog te jednostrane odluke američkog predsjednika. Hrvatskoj vojsci u Afganistanu već neko vrijeme nije mjesto, a to neko vrijeme je tri godine", kazao je Milanović.

Iako su ga novinari pitali za komentar o zbivanjima u HDZ-u, Milanović je kazao kako to ne želi komentirati. Ustvrdio je i da je za njegovu inauguraciju koja će biti u Uredu predsjednika sve spremno.

"Ona će biti republikanska, neće biti ceremonijalna kao ranije. Na njoj će sveukupno biti 40 ljudi", kazao je te dodao da se nada da se nitko nije uvrijedio na to kako će njegova inauguracija izgledati.

Novinari su ga pitali i hoće li se sastati s vodstvom Katoličke crkve, odnosno s Hrvatskom biskupskom konferencijom.

"Vrlo rado, ali to su vrlo bitni detalji i forme. To sam radio kao premijer, naročito prvih godinu i pol dana, a kasnije se to zakompliciralo. Ni dan danas ne znam zašto jer sam pazio što radim i govorim. Tada je osoba za vezu bio Orsat Miljenić, a ti kontakti su zadržani i radujem se suradnji", kazao je.

Milanović je kazao i kako su Vatikanski ugovori za njega završena priča.

"Rekao sam u kampanji gdje vidim sistemski problem u pitanju imovine. To je manje više passé, tako da za mene to nije tema. O tome sam govorio u kampanji. Sve što sam govorio u kampanji imate snimljeno, sve što sam govorio u debatama imate snimljeno i budem li se ponašao drugačije podsjetite me", kazao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:13