DAVOR BOŽINOVIĆ

‘Milanović pretjeruje, a Frka Petešić radi i po 20 sati dnevno, njegova je uloga pivotalna‘

Iako su novinari očekivali Andreja Plenkovića, nakon sastanka Predsjedništva stranke pred mikrofone je izišao Božinović

Davor Božinović

 Damir Krajac/Cropix

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a očekivalo se da će pred novinare stati predsjednik stranke, hrvatski premijer Andrej Plenković. No, umjesto njega za govornicu je stao potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova te član Predsjedništva Davor Božinović.

Rekao je kako su se na sjednici dotakli svih aktualnih tema, od pripreme nastavka zasjedanja Sabora, predstojeće sjednice Vlade, pa do međunarodnih aktivnosti pojedinih ministara. Odmah je odgovorio na pitanje o izjavama predsjednika Zorana Milanovića koji nesmiljeno napada Vladu i premijera, u zadnje vrijeme na temi Ukrajine, BiH, ali i stambene situacije Zvonimira Frke Petešića.

- Milanović je pretjerao, tako se ne komunicira u javnom prostoru. Nikad intenzivnije neka Vlada nije radila, osim u ratnim vremenima. Svakodnevno se kontaktira s čelnicima Hrvata u BiH. Jedini način je da se nikoga ne antagonizira. Ako ih antagonizirate, nećete doći do rezultata, to ne može ništa dobro donijeti Hrvatima. Ako se neku stranku ili čelništvo stranke stalno proziva najneprimjerenijim izrazima, a vi ih znate jer ih prenosite, je li to poziv na razgovor i dogovor? Ako je u pitanju, ne znam kakvi sve epiteti, bande, kriminalne organizacije, koja vodi ovu državu niz godina. Hrvatska je na čelu s HDZ-om ušla u EU, u NATO, ostvarila sve vanjskopolitičke prioritete, ulazimo u Schengen, eurozonu... To ne možete napraviti ako vrijeđate sugovornike. To se ne radi, to nije put kojim bismo ostvarili ijedan strateški cilj kojeg smo si dali kad smo stvarali Hrvatsku - kazao je na početku Božinović.

Komentirao je i slučaj Zvonimira Frke Petešića, rekavši kako ga zna godinama, te da je to čovjek koji radi i po 20 sati dnevno.

- Došao je ovdje pomoći, došao je iz Francuske. Regulirao je boravište i prebivalište, plaća prirez u Zagrebu. Da je, primjerice, regulirao prebivalište u državnom stanu, kakvi bi tek bili napadi... Nema nekretninu. Zašto nema, imao bi je da je više boravio u Hrvatskoj, pa uzeo kredit. On je kratko bio tu, najviše je Hrvatskoj pomagao iz diplomacije. Ne vidim zašto napadati čovjeka koji je regulirao obveze, ako je nešto propustio nije veliki krimen. To je čovjek koje je dane i noći sudjelovao u pregovorima koji su rezultirali time da će vojska dobiti najmodernije borbene zrakoplove, sudjelovao u razgovorima oko Bradleyja. Kao bivši ministar obrane mogu samo reći koliko je teško za malu državu poput Hrvatske ispregovarati nabavku novih zrakoplova. On je tu odigrao jednu pivotalnu ulogu koja će se jednog dana moći bolje valorizirati. Nadam se da mu nitko ne zamjera što je pomogao da vojska dobije više opreme nego u nekoliko mandata zajedno prije ove Vlade. U kratkom vremenu HV je dobila najbolju klasu zrakoplova i riješila motorna vozila pješaštva. Ako se to nekome treba stavljati na teret, ne znam, ne mogu to razumjeti - rekao je ministar unutarnjih poslova.

Na izravno pitanje je li kazneno djelo što je prebivalište prijavio na Dugom otoku, rekao je kako misli da nije, ali ako netko misli da jest to treba prijaviti.

- On je regulirao i prebivalište i boravište, uredno plaća sve svoje obveze. Namjera mu je biti Hrvat koji živi i radi u Hrvatskoj - rekao je.

Božinović je komentirao i lošu procijepljenost rekavši kako mu je zbog toga žao jer "sve što smo naučili je da cijepljeni manje završavaju u bolnicama i manje je smrtnih ishoda, pogotovo je to evidentno s omikronom". Osvrnuo se i na sutrašnji posjet britanskog ministra obrane Bena Wallacea Hrvatskoj, naročito u kontekstu rusko-ukrajinske krize.

- Sigurno će se razgovarati i o Ukrajini, uvijek se razgovara i o zajedničkim pitanjima. Mi smo NATO partneri, NATO gradi svoju sigurnost. Nemaju se obveze angažirati u Ukrajini, ali je NATO zainteresiran za sigurnost na svojoj istočnoj granici, o tome se vode intenzivni razgovori u raznim formatima, sudjeluju i NATO i EU te najzainteresiranije države. Nije prvi put da imamo ovakvu krizu. Siguran sam da će diplomacija na kraju pobijediti. To znači uporan, kontinuiran rad i razgovor, građenje mostova - rekao je.

Novinare je zaključno zanimalo je li to taktika da pred mikrofone nakon sjednica stranačkog vrha izlaze suradnici, a nema samog Plenkovića.

- Netko od članova uvijek izađe pred novinare i informira o onom što je bilo na sjednici. Ispada da me niste davno vidjeli, a vidjeli ste me i u subotu i petak, samo smo nedjelju preskočili. Nije to nikakva taktika. Premijer radi vrlo ozbiljan posao, puno je sastanaka, sad je otišao na jedan sastanak, u Vladi se radi duže i nego što bi mi možda htjeli, ali puno je problema s kojima se moramo nositi, od covida, sjednice Vlade, energetike, nema tko donositi odluke na ancionalnoj razini nego Vlada i premijer, a premijer to radi - rekao je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:11