NE ŽELE SPOMENUTI DAYTON

Milanović prijeti ‘miniranjem‘ deklaracije NATO summita: Tretira nas se kao sitan kusur!

‘Kao da je deklaraciju pisala neka nevladina udruga iz Sarajeva, ne mislim se vratiti u Zagreb s tim‘
Zoran Milanović
 Damir Krajac/Cropix

Povodom obilježavanja 30. godišnjice ustrojavanja 63. A samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade. Prije toga obišao je poplavljeno područje u Vidovcima.

“Vi ste stvoritelji ove države”, poručio je predsjednik okupljenima na 30. godišnjici u Požegi.

Naknadno se obratio novinarima koji su ga pitali o njegovom sudjelovanju na summitu NATO-a na koji je planirao ići s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, no ovaj je od toga odustao jer mu je, kako je izjavio, "ispod časti" ići s predsjednikom zbog njegovih "primitivnih izjava".

- Nije nezgodno, to neće nitko primijetiti, jel mislite da znaju za Grlića Radmana tamo? Bilo bi u redu da je tamo, ali on zdvaja nad sudbinom Hrvata u komunizmu u kojoj se njegova obitelj bezobrazno obogatila privatizacijom kafilerije. Tata je bio komunistički predsjednik vijeća u Sesvetama, i tako, dao mu je hrvatsko ime Gordan kao meni Zoran, ne, rekao je Milanović.

- Neće biti problem s Grlićem, još dogovaramo završnu deklaraciju summita. Neke zemlje ne žele spominjanje Daytonskog sporazuma. Morat ću o tome na summitu razgovarati, inače nećemo dati suglasnost na završnu deklaraciju jer nas se tretira kao sitan kusur. Netko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a spominje Daytonski sporazum i tri konstitutivna naroda. Kao da je deklaraciju pisala neka nevladina udruga iz Sarajeva, ne mislim se vratiti u Zagreb s tim. To pokazuje kakve planove za BiH imaju neki međunarodni krugovi, to preko Hrvatske neće proći. Nisam se mislio time baviti, dodao je predsjednik.

Novinari su ga, kako prenosi N1, pitali i o situaciji u SDP-u.

- Za događaje u stranci osjećam odgovornost kao što osjećam odgovornost jer Hrvatska nije postala samostalna nakon Napoleonskih ratova. Kako za ovo mogu osjećati odgovornost kad sam s čela stranke otišao prije više godina? S događajima u SDP-u nemam doticaja, ne mogu komentirati i nemojte me više o tome pitati, poručio je.

Komentirao je i vijest da privedeni osječki suci nisu prošli sigurnosne provjere više od deset godina. Milanović ističe da je to odgovornost onoga koji je provjeru trebao zatražiti.

- Netko je to trebao tražiti, čak nisam siguran da je to ministar, nego pravosudna tijela. To je do sad bilo određeno propisima koji se nisu poštivali. Sramota sve u svemu, rekao je predsjednik.

Na kraju je progovorio o EURU i utakmici Hrvatske i Engleske.

- Hrvatska ima odanu klasu koja se ne može kupiti na burzi kao paket dionica, ne može se naučiti u školi. Kad je nogomet u pitanju, Hrvatska je to negdje baštinila i nadam se da će sitna iskra jednog genija doći do izražaja. Ne treba biti razočaran ako ne prođu, ali navikli su nas na pobjede i najbolje. Neki su mi zamjerili što sam za čovjeka, koji je sad u bijegu, rekao da je izvrstan menadžer, ali nogometni. To nije akademski posao, nego grub na rubu zakona, izjavio je.

Milanović je ranije posjetio naselje Vidovci koje je prošle nedjelje poplavljeno nakon obilnih kiša, a tijekom nedjelje će još obići i Našice.

Milanović braniteljima: Vi ste stvoritelji, drugi su promatrači

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u nedjelju je sudjelovao u obilježavanja 30. godišnjice ustrojavanja 63. „A“ samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega, gdje je izjavio kako su svi drugi bili samo promatrači dok su branitelji bili stvoritelji.

"Svi drugi su radili zdušno, a u stvari bili su promatrači, vi ste stvoritelji, još jednom vam veliko hvala", rekao je Milanović i upit ao jesmo li trideset godina kasnije zadovoljni državom u kojoj živimo?

Ocijenivši kako smo zadovoljni, dodao je kako smo uza sve nesporazume, svađe, taštine, prijepore i grube riječi stabilni i čvrsti. "Ja sutra mogu ići na nekakav visoki međunarodni sastanak. Toga ne bi bilo, ni hrvatske neovisnosti, ni samostalnosti, ni našeg prava da kažemo ono što mislimo da 1991. godine jako mali broj ljudi nije napravio veliku stvar za ovu zemlju", rekao je MIlanović.

Podsjetio je kako je ova postrojba sudjelovala i u akciji "Papuk 91", kada je oslobođen znatan dio tada okupiranog teritorija u zapadnom dijelu Slavonije. "Ova akcija pokazala se strateškom u vrijeme operacije Bljesak. Pitanje je s koliko biste žrtava oslobodili ovaj dio države. Sve je to rađeno zahvaljujući dalekovidnosti i odvažnosti jednog malog broja dobrih pravih ljudi", rekao je je Milanović dodajući da su se branitelji morali nositi i s teretom oduzimanja života drugima zbog obrane Domovine.

Predsjednik je podsjetio kako ove godine brojne postrojbe obilježavaju 30. godišnjicu, ali, nažalost, neće moći biti prisutan na svima. Na poziv požeških branitelja, kaže, morao se odazvati, jer je to dogovoreno s njihovim članovima koje je susreo tijekom posjete Banovini gdje su pripadnici 63. „A“ samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega pomagali u obnovi kuće jedne siromašne obiitelji.

U prigodi svečane godišnjice predsjednik je uručio 13 priznanja zaslužnim pripadnicima 63. „A“ samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega. Među njima je i Damir Soldo koji je primio odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu.

Soldo se u ime odlikovanih zahvalio riječima kakoj je gotovo siguran da ovo odličje zaslužuju svi pripadnici postrojbe.

Odluka o osnutku 63. „A“ samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega donesena je 7.lipnja 1991. godine, a svoj dan obilježava 13.lipnja kada su pripadnici postrojbe potpisali prve profesionalne ugovore. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Miljenko Crnjac danas umirovljeni general Hrvatske vojske. Mjesec dana nakon osnutka, postrojba je otišla na svoje prvo bojno djelovanje na bojište kod Tenje. Postrojba je potom sudjelovala i na drugim ratištima na istoku Hrvatske, a svoj doprinos dala je i u akcijama Bljesak i Oluja. U direktnim vojnim djelovanjima poginula su 34 pripadnika 63. „A“ samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega, a više od 150 ih je ranjeno.

Prije susreta s braniteljima susreo se s mještanima Vidovaca koji su pretrpjeli velike štete tijekom nedavnog nevremena u Požeštini. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2022 05:16