PODRŠKA PODGORICI

Milanović primio Milatovića: ‘Nije sve što dolazi iz Bruxellesa dobro... Jadran? Kakva jagma za brodovima iz vremena Tita‘

Milatović je doputovao u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj, prvi posjet nekoj državi članici Europske unije nakon što je izabran

Jakov Milatović i Zoran Milanović

 Ranko Suvar/Cropix

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović rekao je u ponedjeljak na Pantovčaku da se snažno zalaže za ubrzanje europskog puta Crne Gore i za to traži veću potporu Zagreba.

Milatović smatra da bi skoro članstvo Crne Gore u EU-u bilo "pozitivan signal" prema ostatku regije i pozvao je Zagreb da poveća podršku Podgorici u Bruxellesu, dodajući kako hrvatska politička podrška nije uvijek bila snažna.

"Mislim da je u interesu Hrvatske da se europska granica pomakne prema jugu", rekao je Milatović, naglasivši da se "snažno" zalaže za "ubrzanje europskog puta Crne Gore".

Predsjednik Zoran Milanović je rekao da već godinama podržava ulazak susjedne zemlje u Uniju i da će to nastaviti činiti.

"Države koje su primljene u NATO, poput Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije, a koje se na neki način prokrastinira, rasteže u njihovom ulasku u Europsku uniju, države su koje se svjesno žrtvuju", rekao je Milanović na zajedničkoj konferenciji za medije s crnogorskim kolegom.

Hrvatski predsjednik pita se kako je moguće da države članice NATO-a s vojskom te razine da uopće mogu u NATO, "još uvijek nisu ni blizu Europskoj uniji".

Milatović je doputovao u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj, prvi posjet nekoj državi članici Europske unije nakon što je izabran i u svibnju ove godine prisegnuo za predsjednika Crne Gore.

Crna Gora "na prekretnici"

Milatović je naglasio da se Crna Gora nalazi "na prekretnici hoće li u potpunosti postati pravna država" i rekao da se zalaže za formiranje široke koalicije.

"Nisam siguran koliko oni koji su od Crne Gore napravili bespravnu državu mogu pomoći da se vrati na put pravne države i u tom smislu se zalažem za široku vladu", rekao je crnogorski predsjednik.

U odgovoru na pitanja novinara duguje li nešto prosrpskoj koaliciji "Za budućnost Crne Gore" koja je osigurala 13 zastupničkih mjesta na parlamentarnim izborima, Milatović je odgovorio da nema "nikakve veze ni povezanosti" s njima te da mu je jedini cilj "stabilna vlada koja će dovesti do potrebnih reformi u pravosuđu".

Nakon zadnjih parlamentarnih izbora Hrvati imaju svog zastupnika u Skupštini Crne Gore, člana Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića, a Milatović je izrazio nadu i da Vuksanović postane dio nove crnogorske vlade.

Hrvatski predsjednik je rekao da očekuje stabilnu i funkcionalnu crnogorsku vladu koja će ići u europskom smjeru, poput prethodne vlade.

"Koliko možemo pomoći, pomoći ćemo", rekao je Milanović. Upozorio je Podgoricu da "nije sve što dolazi iz Bruxellesa dobro" i savjetovao im da, gdje je to moguće, traže vlastita rješenja, prilagođena njihovom prostoru i društvu.

Milatović je rekao da je danas došao u Zagreb "kod prijatelja i u svojstvu prijatelja" i pozvao Milanovića u uzvratni posjet Crnoj Gori.

Crnogorski predsjednik je rekao da bi "volio vidjeti prvu zajedničku sjednicu hrvatske i crnogorske vlade" nakon što se oformi vlast u Podgorici, kao i da je Crna Gora spremna razgovarati o otvorenim pitanjima i jačati gospodarsku suradnju.

Robna razmjena između dviju država u prošloj godini iznosila je 316 milijuna eura ili 32 posto više nego godinu ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, pri čemu Hrvatska ima značajan suficit u toj razmjeni. Hrvatske tvrtke značajan su ulagač u Crnu Goru jer su do sada investirale 294 milijuna eura.

Milatović kaže da je Jadran u vlasništvu Crne Gore, Milanović da ima važnijih tema

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović rekao je u ponedjeljak u Zagrebu da je brod Jadran u vlasništvu Crne Gore, ali da je Podgorica otvorena za dijalog o tom pitanju, dok hrvatski predsjednik Zoran Milanović poziva na financijsko održivo rješenje tog pitanja i kaže da ima važnijih tema od te.

"Činjenično stanje govori da je u vlasništvu Crne Gore, mislim da je naša pozicija jasna", rekao je crnogorski predsjednik, ali je dodao da je Crna Gora otvorena za dijalog.

"I sa suprugom imam otvorenih pitanja. Normalno je da dvije prijateljske države imaju otvorena pitanja", dodao je Milatović.

Bijeli jedrenjak izgrađen je 1933. i sve do 1991. bio je upisan u flotne liste hrvatskih luka. Na remont u Crnu Goru otplovio je 1991., ali ga Crnogorci do danas nisu vratili, što ostaje bilateralni spor Zagreba i Podgorice.

Crna Gora krajem srpnja i početkom kolovoza obilježila je 90. godišnjicu broda, zbog čega je hrvatska diplomacija poslala prosvjednu notu Podgorici o "svojatanju imovine".

Milanović je rekao da je "nevjerojatna jagma koja postoji za brodovima iz vremena Josipa Broza Tita - Jadran, Galeb" i da se nada da će se pronaći način za financijski održivo rješenje tog pitanja.

"Možda treba naći neko rješenje da se zajednički financira. Nadam se da postoji neko rješenje koje vodi računa o troškovima jer je njegovo održavanje skupo za pojedinačne države", rekao je Milanović, dodavši da "ima puno važnijih tema".

Očekuje se da će to pitanje biti tema sastanka Milatovića i premijera Andreja Plenkovića u Banskim dvorima.

Plenković je rekao prošlog tjedna na Strateškom forumu na Bledu da tema treba biti predmet bilateralnih razgovora te da se mora pronaći rješenje koje uzima u obzir "činjenicu da je školski brod Jadran simboličan za brojne Hrvate – pomorce, one koji su se na njemu školovali i na njemu radili".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2023 00:33