TEŠKE UVREDE

Milanović: ‘Probisvijeti, vucibatine, bitange... Ovo se nije dogodilo još od druga Tita!‘

Rekao je kako nije čuo za Plenkovićevu poruku DORH-u, ali da “će dobiti i on od nekoga poruku”.

Zoran Milanović

 Vanesa Pandzic/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović obišao je danas retrospektivnu izložbu djela Ivana Meštrovića u Galeriji Klovićevi dvori, a nakon posjeta se obratio novinarima te je komentirao izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

Rekao je kako nije čuo za Plenkovićevu poruku DORH-u, ali da će "dobiti i on od nekoga poruku”.

"Nemam poruku DORH-u, s porukama je to jako nezgodno. Često na proljeće rijeke pravde dolaze pa se izliju. Sad je svima jasno o kakvom se probisvijetu radi", započeo je, a prenosi Dnevnik.hr.

"Cijeli HDZ je jednoglasno izabrao ovog probisvijeta. Ovo je prvi put od druga Tita da partija bira glavnog državnog odvjetnika", rekao je.

Nazvao je USKOK-ovu optuženicu Josipu Pleslić, bivšu Rimac, koja je s Turudićem razmjenjivala poruke - Madame de Pompadour.

"Ovo se prema zakonodavnim zamislima Andreja Plenkovića ne bi ni smjelo znati. Treba li ovo javnost znati? Pa jasno da treba", rekao je.

"Ja sam poslao dokument koji jasno govori o kakvom se čovjeku radi. Hvala Bogu što su to objavili i to ukazuje da je on osoba koja bi trebala biti od interesa DORH-a. I sada se kao argument izvlači zašto netko nije reagirao 2015. Pa zato što sam ja bio premijer, a ne terorist diktator. Pa ne možeš DORH-u narediti da pokrene postupak", rekao je, a prenosi N1.

"Javnost bi, da je to zabranjeno, bila prikraćena za saznanja o kakvim vucibatinama imamo posla. I sad bi to zabranili. Pozivam na otpor ugnjetavačima. Po Plenkoviću se to ne bi trebalo objaviti, a ovo je informacija koji javnost mora znati", naveo je i ponovio da će kao predsjednik pomilovati svakoga tko bude osuđen zbog tog zakona o curenju informacija.

“On se kao predsjednik Županijskog suda, kada je taj sud pokrenuo istraga, tajno sastajao s Zdravkom Mamićem jer nije znao da je ovaj pod mjerama SOA-e. Ali je bio bahat i mislio da mu prisluškuju telefon, a nije znao da ga SOA prati. Zato svaka čast i lipoj i radosti, ali to nije bitno jer ovo je politički proces”, rekao je, a prenosi N1.

“I tko im je bio kontakt i tko ih je spojio. U svakoj uređenoj državi bi i za slučajan takav kontakt morao pisati izvještaj. Jer se kao zadnja kriminalna vucibatina vučeš po mraku s čovjekom koji je pod istragom i koji je vani samo zahvaljujući kauciji od 2 milijuna eura. Ti se s njim nalaziš da mu čestitaš što? Badnjak? Kinesku novu godinu? O čemu su pričali je sasvim nebitno”, napominje Milanović.

“Sada premijer očajava jer sam mu to javio dva dana prije, pa što onda. Ne može sigurnosna procjena biti dokaz da je netko ispravan. To je kao da netko dođe sa zdravim nalazima, a pljuje krv. Na to Plenković zatvara oči. Ja mu samo mogu reći da mu rijeke pravde dolaze”, rekao je.

“Godine 2015. služba dolazi do spoznaje koje su proslijedili i DORH-u, kući koju ovaj probisvijet sada preuzima. I pitamo se kako je to moguće. Ja sam tada bio premijer, ali eto koliko sam se bavio Turudićem, za njega me boljelo uho. Druga provjera je bila kasnije kada ja nisam bio ni premijer ni predsjednik i nitko da ga pita – vi ste se nalazili tada i tada s tim i tim. Niti da upozori premijer, to je AP gojenac”, naveo je.

“Tko god je glasao za njega danas, za mene ne voli ovu državu, neprijatelj je Hrvatske”, naglasio je.

"Da smo u bilo kojem postupku monitoringa ili pregovora, ovo bi nas koštalo ulaska u EU. Ovo je najniža točka hrvatskog političkog života otkad se ja bavim politikom, a to je od 2004.”, rekao je.

Naveo je da je objavio ono što javnost mora znati.

“Plenković je jučer vratio te papire, a vi sada imate saznanje o činjenicama. Što je on napravio? On je nazvao Turudića i pitao ga – jelda da si super. DORH ima dosta saznanja o Turudiću i ova bitanga im dolazi za šefa, a njegov interes je da prokopa te arhive i vidi ima li njega u njima. Plenkovićev interes je da spriječi curenje ovakvih informacija da javnost ne vidi s kakvom ništarijom ima posla”, rekao je.

"Za šefa DORH-a dolazi čovjek o kojem gaje najblaže rečeno prijezir. I onda još moramo slušati gadarije, da je nastupila zastara. Još fali samo da nam se na to netko izbelji i kaže ne možete nam ništa", poručio je, a prenosi Dnevnik.hr.

Obrušio se snažno na premijera Plenkovića.

"Ovo je akt takvog političkog nasilja, jednog agresivnog muzgavca koji se klati. Ovo je prijetnja muzgavca novinarima", rekao je Milanović.

Novinari su ga opet pitali o Aferi Janaf, a on je ponudio figurativno odlikovanje onoga tko uspije njega povezati s tim slučajem.

"Dajem osobno odlikovanje osobi koja mi nađe kakve veze ja imam s aferom Janaf", istaknuo je.

"Turudić je priznao, samo što je rekao da se vozio samo pola sata. Prostitutke naplaćuju i za posla sata", našalio se premijer.

Milanović tvrdi da će napraviti nešto po pitanju sigurnosnih provjera, ali da ne želi još najaviti što.

“Neki moji suradnici raspolažu nekim dokumentima za koje je potrebno više saznanja nego za primjerice predsjednika Uskoka. Turudiću je razina provjere bez veze jer se pitaju njegovi prijatelji. Moja tajnica je morala proći rigorozniju provjeru”, rekao je.

Rekao je da je Milorad Pupovac nemoralan čovjek koji je iskamčio od Plenkovića kao što je iskamčio i od njega jer misli da je nezamjenjiv.

“Pričao je o Turudiću isto kao i ja, i sada odjednom to ne vrijedi jer koalicija je najvrjednija”, istaknuo je.

Podsjetimo, Milanović je prije nekoliko dana na izvanrednoj konferenciji za medije rekao da Turudić ne smije biti na toj funkciji jer postoje ozbiljne sigurnosne zapreke. Pritom je otkrio i da su se Mamić i Turudić sastajali npo oći, vozili se satima u automobilu i skrivali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:57